Під вигуки “Гірко!” прикордонна академія відсвяткувала випуск

28 Червня 2014 09:00
ye.ua

ye.ua

27 червня випускники Національної академії Державної прикордонної служби святкували, проте невдовзі відправляться боронити кордони України.

У п’ятницю, 27 червня, Національна академія Державної прикордонної служби України випустила 418 студентів та слухачів. Цьогоріч на охорону цілісності нашої держави поїдуть 207 лейтенантів. Оперативно-тактичний рівень підготовки отримали 67 слухачів, а 144 студента – цивільні професії.

“Цей випуск є особливим: 80% офіцерів охороняли кордон України на Сході та на Півдні України під час російської агресії. Вони уже пройшли бойове хрещення, – розповідає ректор академії Валерій Райко. – Хлопці на практиці втілили те, чому ми їх навчали. З 88 тих, хто закінчив навчання з відзнакою, 59 самі попросилися на східний кордон України і невдовзі вони туди поїдуть – на передову. До речі, серед них є і дівчата. Також академія вперше випустила і студентів-філологів та юристів.”

Поділилися викладачі прикордонної академії своїми знаннями і з хмельницьким батальйоном територіальної оборони, і з ополченням “Подільська січ”.

Колишні курсанти, а нині уже лейтенанти, з рук своїх наставників отримали дипломи та пройшли урочистим маршем по плацу. Мабуть, 22-й випуск Національної академії державної прикордонної служби України надовго закарбується у пам’яті людей. І не тому, що цей виш вперше закінчили студенти, а курсантам довелося пройти бойове хрещення. Справжній сюрприз своїй дівчині влаштував випускник третього факультету Андрій Давиденко. Лейтенант у присутності генералів, рідних та побратимів освідчився своїй дівчині Наталії і у відповідь почув: “Так”.

ye.ua

ye.ua

“Я не здогадувалася. Це для мене був великий-великий сюрприз. Зрозуміла лише тоді, коли мене почали виводити на плац, побачила його, почула слова. Емоції зашкалювали, навернулися сльози – сльози радості. Довгий час не могла прийти до тями і висловити свої емоції. Ми разом уже два роки”, – ділиться емоціями Наталія.

Виявляється, наречений дівчини – серед тих, хто забажав відправитися на східний кордон України.

“Служитиме у Харківській області. Якщо він вирішив, то я не утримуватиму його. Це його обов’язок. Буду з ним і буду його підтримувати. Готова поїхати також. З Андрієм мені нічого не страшно”, – додає наречена.

Чимало випускників-лейтенантів хотіли поїхати у східні області України на охорону кордону, проте є потреба у військових і в інших регіонах держави.

“ Я закінчив факультет іноземних мов та гуманітарних дисциплін з червоним дипломом. Був старшиною групи. Радий, що настав цей момент, адже можу перейти на наступний рівень свого розвитку та кар’єри і почати приносити реальну користь нашій державі, – говорить випускник Максим Ільченко. – Був у складі мотоманевренної групи на кримському адміністративному кордоні. Кажуть, що патріотизму немає, але я бачив його у тих хлопцях, з якими сидів в окопах. Вони були готові йти далі, виконувати свій обов’язок та жертвувати собою. Мене держава відправила на західний кордон, але при потребі одразу поїду на Схід України.”

У цьому році прикордонну академію закінчили 66 магістрів, 40 спеціалістів та 312 бакалаврів. З них 88 здобули дипломи з відзнакою, а шестеро занесені на дошку пошани.

ye.ua

ye.ua

“У мене випускається старший брат Віктор. Отримав диплом магістра та звання полковника. Зараз складний час, але сподіваюся, що ці випробування і держава, і молоді офіцери пройдуть з честю,  говорить колишній заступник начальника центру віз берегової оборони з виховної роботи полковник запасу Микола Климюк.  Жив і працював у Сімферополі. З Криму ми виїхали у кінці березня. Кожний ставиться по-своєму до ситуації, але присягу приймають один раз у житті. Там у людей ностальгія по Радянському Союзу, проте я хочу, щоб мої діти жили у Європі”.

04

05

06

18

17

07 08 09 10 11 12 13 14 15 16