У Деражні увічнили пам’ять Бориса Олійника

30 Червня 2014 16:55
swrailway.gov.ua

swrailway.gov.ua

Людина живе стільки, скільки живе пам’ять про неї.

Ім’я уродженця с. Божиківці Деражнянського району Бориса Олійника знають по всій Україні. Він чимало зробив для розвитку залізничної галузі, яку очолював. На залізничній станції «Деражня» діє музей Південно-Західної залізниці ім. Б.Олійника.

Нещодавно деражнянці увічнили пам`ять свого земляка, громадського та політичного діяча, заслуженного працівника транспорту України Бориса Олійника. Урочисте відкриття  меморіальної дошки приурочили до річниці його народження. Місце вибирати не доводилось –  на музеї Південно-Західної залізниці, названому на його честь.

Запрошені гості, колеги, керівники Укрзалізниці згадували Бориса Олійника, як добру, порядну людину, мудрого керівника. Та найвищою ознакою його авторитету було і є поважне ставлення, визнання та шана від працівників магістралі навіть крізь роки.

У грудні 2001 року на станції Деражня Жмеринської дирекції залізничних перевезень було відкрито музей Південно-Західної залізниці та Бориса Степановича Олійника. Рішення про створення музею прийнято керівництвом Південно-Західної дороги спільно з Деражнянською райдержадміністрацією. У такий спосіб вдячні деражнянці вирішили вшанувати працівників залізниці, завдяки яким місцеві жителі здобули зв’язок із зовнішнім світом. Далекого 1871 р. було відкрито залізничне сполучення у бік Проскурова і Жмеринки.

Директор музею Микола Черкаський зазначив, що деражнянці бережуть пам’ять про свого славетного земляка, у спеціальній експозиції музею відображено його життєвий шлях від учня школи до керівника Південно-Західної залізниці, першого президента Укрзалізниці. Окремо в музеї представлені його особисті речі, фотографії, документи, нагороди.
Ще раніше одну з вулиць Деражні  було названо вул. Б. Олійника.