Започаткували “Імпрезу по-самчиківськи”

10 Липня 2014 15:25
proskuriv.info

proskuriv.info

Відтворюючи колишні традиції мистецьких гостин, котрі панували у стінах державного історико-культурного заповідника “Самчики”, започатковані їхніми високоосвіченими власниками, на території палацо-паркового ансамблю XVIII-XIX століть організували сучасну імпрезу по-самчиківськи!

Ми можемо лише здогадуватися, частково відтворивши знайдену в архівах інформацію, про те, якими ж були мистецькі зустрічі у Самчиках: які карети підкочували до ґанку, у яких сукнях пані прогулювалися парком і про що розмовляли чоловіки. Знаємо, що були ті зустрічі і велелюдними і камерними; відбувалися за участю видатних митців і культурних діячів того часу… Проте часи змінюються, смаки трансформуються і тепер уже нам час, ґрунтуючись на минулому, вписувати свою сторінку в розділ культурного літопису цього куточка рідного краю.

Відтак державний заповідник “Самчики”, Старокостянтинівське районне радіомовлення і веб-портал “Жінка-УКРАЇНКА” започаткували “Імпрезу по-самчиківськи”.

proskuriv.info

proskuriv.info

Якщо заповідник “Самчики” і районне радіомовлення — інституції більш-менш зрозумілі, то, напевне, найбільш новим для читача є словосполучення “веб-портал “Жінка-УКРАЇНКА”. Базується він, як зрозуміло з назви, у всесвітній мережі й об’єднує талановитих жінок-берегинь, жінок-мисткинь у різних галузях творчості. Проте унікальність цього проекту в тому, що він — цілком розвіртуалений і присутній у реальному житті своїми реальними вчинками та зовсім не віртуальними особистостями. Саме на основі виступів героїнь порталу — талановитих пані та його гостей — творчо обдарованих добродіїв сильної статі організатори сформували концертну частину імпрези. Яскраві співаки та літератори піднімалися на ґанок маєтку, що слугував того дня імпровізованою сценою.

Хмельниччина гідно презентована талантами і на сторінках порталу, і під час заходу. Але ще до початку концертної частини захоплюючу екскурсію для приїжджих гостей провів директор заповідника Богдан Пажимський. Представники сільської громади почастували смачними варениками, слава про які, разом із гостями імпрези, роз’їхалася різними куточками України, як, до речі, і хвала самчиківській рибній юшці та загалом місцевій гостинності.

А далі розпочався безпосередньо концерт. Глядачі, котрих того дня з’їхалося до Самчиків більше півтисячі, прогулювалися затишними алеями парку. До їхніх послуг працювали виїзні магазини, розташувалося містечко майстрів. Проте всі очікували головної події імпрези — концерту. Маючи за честь бути однією з організаторів заходу та його ведучою, запрошувала до слова літераторів, співаків, музикантів, які прибули на Хмельниччину. З Києва до Самчиків приїхали Юрій і Тетяна Пероганичі — засновники порталу “Жінка-УКРАЇНКА”, заслужена артистка України Світлана Мирвода, композитор і піаніст Андрій Бондаренко, поет, виконавець, музикант Юрій Старчевод, гурт “АССА”, поетеса Ярина Мавка, киянка, а за народженням подолянка, поетеса, виконавиця Надія Пукас. Із сусідньої Вінниці завітала поетеса і бандуристка Юлія Григорук. З Жовкви Львівської області — літераторка Галина Фесюк, а також львів’янин-подолянин, який нині проживає в столиці, співак Маркіян Свято. Хмельниччину презентували майстри слова Віталій Міхалевський та Любов Сердунич, музикант, композитор і виконавець Іван Пустовий, співак Віктор Шайда та авторка цього матеріалу. Тож захід набув географічних координат не районного-обласного, а всеукраїнського рівня.

Розмаїта глядацька аудиторія, розмістившись, наче у партері, на зеленій галявині, де встановили стільці, біля фонтану, на лавочках у парку, просто на траві, отримала духовну поживу на різний смак. Захід завершився ближче до вечора.

За пропозицією директора заповідника “Самчики” і за спільною одноголосною згодою, вирішено запровадити “Імпрезу по-самчиківськи” щорічним святом і проводити його останньої неділі червня. Тож до зустрічі!

Оксана Радушинська
Фото Петра Радушинського

Джерело: "Проскурів"