5 способів зберегти безпристрастність у важкі часи

13 Липня 2014 19:24
pervenec.kiev.ua

pervenec.kiev.ua

Не кожен стрес має для людини негативні наслідки. Останні дослідження Елізабет Кірбі, постдокторанту університету Берклі, показали, що короткочасний гострий стрес насправді йде нам на користь. Під час дослідження Кірбі виявила, що короткостроковий стрес викликав у мозку піддослідних щурів розвиток нових нервових клітин, що покращувало їх розумові здібності. Таким чином, короткостроковий стрес тримає наш мозок в тонусі і дозволяє краще адаптуватися до нових ситуацій.

Із іншого боку, вплив хронічного стресу показав негативні результати. Ті ж дослідження Елізабет Кірбі продемонстрували, що тривалий стрес знижує виробництво нових нейронів у гіпокампі – частинімозку, яка відповідає за пам’ять, тим самим, погіршуючи нашу здатність запам’ятовувати. Також стрес несе за собою загальне враження організму, що призводить до розвитку хронічної повноти, хвороб серця і депресії. Справжнім трудоголікам залишається лише шукати методи справлятися зі своїм рівнем стресу. Нижче наведено 5 способів, один з яких, можливо, підійде і вам.

1. Фокусуйтеся на позитивній частині і розвивайте почуття власної значущості

Найчастіше ми мало можемо управляти тим, що відбувається з нами, але ми можемо повністю контролювати те, що ми думаємо з цього приводу. Люди, які вміють справлятися зі стресом, відповідно фокусують своє світовідчуття на справах, які йдуть добре, незалежно від наслідків. Фокус на позитиві дозволяє їм уникнути перевантаження від стресових ситуацій і не відчувати тиску від подій і точок зору, над якими вони не владні. Успішні люди не витрачають багато часу і сил на роздуми про те, що інші думають про них. У них сильні почуття власної гідності, свого призначення, вони знають, чого прагнуть в житті. Вони знають, що спокій і впевненість залежать від них, і це дає їм можливості прискорюватися і рости далі.

2. Розвивайте відчуття вдячності

Крім позитивного настрою, люди, що витримують постійний тиск, завжди знають ціну маленьким радощам, за які вони дякують життю. Це може бути і особистий щоденник з подяками, і цитата на стіні, яка нагадує про хороші моменти. Успішні люди завжди знаходять приводи для почуття подяки і використовують це почуття, коли стрес навалюється на них з новою силою.

vitamarg.com

vitamarg.com

3. Знайдіть спосіб відволіктися і перезарядитися

Технології привчили нас до помилкової думки, що ми повинні бути доступні в режимі 24/7. Успішні люди користуються технологіями, але не стають їх рабами, періодично відключаючи від Мережі і роблячи перерву для заповнення сил. Вони тримають в календарі місце і час для того, щоб займатися захопленнями, що не мають жодного відношення до роботи, які вони ретельно плекають. Інші люди знають про це і поважають їх вільний час. Люди, що домоглися успіху, мають безліч різнобічних навичок, захоплень, хобі та сторонніх проектів, якими вони пристрасно займаються і які відволікають їх від постійного щоденного стресу на робочому місці.

4. Розвивайте навички спілкування

Успішні люди ніколи не кладуть всі яйця в один кошик. У кожного з них різна мережа контактів та зв’язків, на яку вони можуть розраховувати в разі потреби. Багатогранні особистості володіють сильними сімейними, дружніми і професійними зв’язками, до яких вони можуть звертатися у важкі часи. Вони активно допомагають іншим і можуть розраховувати на відповідну підтримку. Знання про такі “групи підтримки” дає їм відчуття безпеки і додає впевненості для вирішення завдань, які іншим здаються не по плечу.

vk.volyn.ua

vk.volyn.ua

5. Навчіться бачити довгострокову перспективу

Подумайте про стресові ситуації, що трапилася один, п’ять чи навіть десять років тому. Чи пам’ятаєте ви, наскільки напруженою вона була тоді? А як вона виглядає сьогодні? Пам’ятаєте фразу “І це пройде”? Так що, у важкій ситуації спробуйте подумати про неї так, як вона буде виглядати через рік або п’ять, коли її наслідки будуть вирішені і забуті. Цілі і устремління допомагають нам подумки заглядати далеко вперед, за горизонт поточних подій, долаючи таким чином їх тиск, пам’ять про те, в яких складних ситуаціях ми опинялися і як ми їх подолали, заспокоює нас сьогодні і допомагає управляти стресом у важкі часи.