Найпоширенішими злочинами, що вчиняються на Хмельниччині, є крадіжки та шахрайства

31 Липня 2014 21:17
mvs.gov.ua

mvs.gov.ua

Заступник начальника УМВС України в Хмельницькій області Віктор Кіс підвів підсумки діяльності підрозділів кримінальної міліції області по розкриттю та попередженню злочинів.

Детально проаналізувавши результати діяльності у І-му півріччі поточного року, полковник міліції зазначив, що хмельницька міліція посідає 1-ше місце за показниками роботи у своїй групі серед 8-ми інших рівнозначних областей України.

— Стовідсотково розкрито усі зареєстровані у поточному році умисні вбивства, а їх було 24, та зґвалтування, — повідомив Віктор Іванович. — Вищою, ніж в середньому по державі, є ефективність розкриття тяжких тілесних ушкоджень, в тому числі зі смертельними наслідками, розбійних нападів, грабежів, крадіжок з квартир, шахрайств та незаконних заволодінь транспортними засобами.

Позитивні тенденції спостерігаються і в напрямку боротьби з незаконним обігом наркотиків, а також у роботі з документування злочинів, пов’язаних з легалізацією доходів отриманих від наркобізнесу, схиляння до вживання наркотичних засобів, з виявлення та припинення діяльності місць організованого виготовлення та вживання наркотиків.

мвс-1Як свідчить аналіз структури злочинності Хмельницької області, крадіжки складають 50 % усього масиву злочинів, що реєструються в області. На думку заступника начальника, з ними потрібно боротися, застосовуючи заходи загальної та індивідуальної профілактики.

Ще одна проблема — шахрайства. Статистика свідчить, що все більшого поширення набувають нові види шахрайських дій, пов’язані з виманюванням у потерпілих різними способами персональних даних їх банківських карток з подальшим несанкціонованим зняттям коштів, або ж спонукання потерпілих до самостійного переказу коштів під приводом купівлі чи продажу товарів через мережу Інтернет або ж звільнення близьких від відповідальності. Щотижня реєструється в середньому до 10 таких злочинів. Однак розкриття їх є досить проблематичним, бо, як правило, потерпілі не одразу розуміють, що їх ошукали, та звертаються за допомогою через певний час після вчинення злочину.

— Одним із способів вчинення шахрайств через Інтернет є розміщення фішингових оголошень про продаж товарів та отримання від потерпілих коштів шляхом переказу грошей на банківські рахунки. При цьому замовлений товар не відправляється, — розповідає міліцейський керівник. — Також, шахраї самостійно знаходять потерпілих за розміщеними в Інтернеті оголошеннями та під приводом переказу коштів з’ясовують реквізити банківських карток потерпілих для подальшого несанкціонованого зняття грошей.

СЗГ УМВС України в Хмельницькій області