Знайомство з Косміаді – у картинній галереї

2 Серпня 2014 21:34
hroniker.net

hroniker.net

До вересня тут презентуватиметься виставка картин європейського художника Георгія Косміаді «Музика кольору». Її нещодавно привіз у Кам’янець-Подільський Рівненський обласний краєзнавчий музей. «Коли 1921 року в центральній Україні була встановлена радянська влада, а Волинь відійшла до складу Другої Речі Посполитої – вона виявилася найближчим закордонням для українських та російських емігрантів, яких не сприймали більшовики. Георгій Косміаді з’явився в Рівному 1915 року. За національністю наполовину грек, наполовину – росіянин, він прожив у нас 24 роки. Це був найкращий період його життя, бо мав можливість творчої самореалізації (хоча як художник формувався в Москві). У всіх п’яти гімназіях Рівного Георгій Петрович викладав малювання, креслення, естетику…», – розповідає старший науковий працівник відділу науково-методичної роботи рівненського краєзнавчого музею Людмила Шлапак.

hroniker.net

hroniker.net

У 30-роки XX ст. художник потрапив у поле зору спецорганів, бо сам був російським офіцером, а його дружина – російськомовною німкенею. 1940 року виїхав на її етнічну батьківщину – в Гамбург. Тут працював художником-оформлювачем у престижному театрі «Талія». Через п’ять років вийшов на пенсію і став вільним художником. Прожив 81 рік.

hroniker.net

hroniker.net

В основному, митець писав за спогадами. На роботах Косміаді можна помилуватися німецькими пейзажами і не тільки. Особливістю його творчості є досконале володіння всіма відтінками темних барв – так званим візантійським стилем. Працював художник і з аквареллю та маслом, не оминав техніку «монотипія».

Близько сорока картин, що привіз Рівненський музей до Кам’янця, – лише частина великої мистецької збірки Косміаді. Його дочка Надія успадкувала більше 5 тисяч робіт. Музейники із Рівного запевняють, що у вересні вона планує відвідати наше місто.

Косміаді з донькою Надією. 1924 р. Рівне

Косміаді з донькою Надією. 1924 р. Рівне

Що ж до самої виставки, то її також профінансувала спадкоємиця художника. Вона дуже хоче, щоб роботи батька побачило якомога більше людей в Україні. На сьогодні його картини побували у 19 містах.

Джерело: Хронікер