Поки у Хмельницькому не побудують сміттєпереробний завод, звалище горітиме щороку

12 Серпня 2014 16:13
vsim.ua

vsim.ua

Сміття з усього Хмельницького вивозять на полігоні під Олешином ще з 1956 року. Площа єдиного місцевого смітника становить 8,8 гектара, висота відходів оцінюється в 50 метрів над рівнем грунту. Щороку пожежа на смітнику виникає як мінімум тричі. За словам комунальників, цю проблему може вирішити лише сміттєпереробний завод, який невідомо коли побудують.

Нагадаємо, хмельницьке сміттєзвалище цього року горіло вже тричі. Через високу температуру  повітря виділяється метан, який утворюється  внаслідок гниття відходів.  Це й стає причиною загоряння. Вирішити велику екологічну проблему в місті можна лише побудувавши сміттєпереробний  завод.  Дане питання стоїть перед владою міста вже давно, але зрушити з «мертвої точки» поки що не виходить.

– На сміттєзвалищі йдуть такі процеси, що їх неможливо контролювати, – каже заступник Хмельницького міського голови Анатолій Нестерук. – Там вже дано потрібно провести рекультивацію і побудувати завод по переробці сміття. Інвестори приїжджали, дивилися і обіцяли його побудувати. В листопаді минулого року був проведений тендер.  Фірма з весни мала приступити до проектування, а потім до будівництва сміттєпереробного заводу. Але через події в Україні ніякий інвестор поки що не йде.

За словами головного комунальника міста, загорання смітника стається кожного літа, але цього року його масштаби перевищили попередні.

– Територія горіла надзвичайно велика. Було і 20, і 100  квадратів займалося, але таких масштабів  ще не було ніколи, – каже Анатолій Нестерук.   – Ми заключили договір з пожежною частиною на цілодобове  чергування на полігоні. Аж поки не будуть похолодання, рятувальники будуть на місці події.  Наше комунальне підприємство («Спецкомунтранс» – прим. авт.) там працює, але людей  не вистачає.

За інформацією Хмельницької обласної державної адміністрації, полігони із захоронення відходів вичерпали свої проектні потужності, чим створюється загроза виникнення надзвичайних ситуацій у Хмельницькому, Кам’янці та  Нетішині.

Джерело: "ВСІМ"