Мистецтво – проти війни

20 Серпня 2014 22:22
hroniker.net

hroniker.net

Пропагувати українську культуру, збирати гроші для військових і доводити, що музика об’єднує, збирається у Кам’янці 5-7 вересня четвертий фестиваль вуличного мистецтва «Республіка»
«Шкодую, що «Республіка» проводиться тільки кілька років. Нас запитують, чому ми організовуємо концерти в час, коли країна воює. Так ось, музиканти – не клоуни, котрі грають для розваги. Вони – як пекарі, столярі, так само ходять на роботу. Якраз грати, заробляти гроші і допомагати військовим – на часі. Дестабілізація країни – ось чого хоче ворог. Тому зараз важливо пропагувати українську культуру. Нею ми можемо протистояти масовому зомбуванню і маніпулюванню людей», – прокоментував організатор фестивалю Андрій Зоін.

Аби втілити цей задум, всі заходи «Республіки-2014» будуть спрямовані на формування патріотизму та ідеї взаєморозуміння між українцями різних регіонів. Один із проектів, запропонованих Міністерством культури, так і називається – «Взаєморозуміння». Завдяки йому на фестиваль приїдуть гурти зі сходу України – Краматорська, Горлівки, Донецька, Луганська – та Криму, дехто з яких був навіть у полоні. Організатори цілеспрямовано привезуть до Кам’янця ці колективи, аби вони після фестивалю повернулися додому з іншими, не нав’язаними, думками.

Також відомо, що «Республіка» цього року порадує «Скрябіним», «Паліною Республікою», «Тінню Сонця», «Ролліксом», «Sciana», «Dakh Daughters», «Jinjer», німецькими, польськими і молдавськими гуртами – загалом виступами близько 250 музикантів. Закриватиме фестиваль піаніст з Майдану, який уже давав концерт у Кам’янці. А от ім’я головного хедлайнеру досі залишається в таємниці аж до першого вересня.

Завдяки співпраці з французькою фірмою, яка закуповує цього року фарбу, Кам’янець стане яскравішим… згори. На дахах трьох приміщень – кінотеатру «Юність», турбази «Поділля», УТОГу в Старому місті з’являться ще три яскравих малюнки. Буде ще одне графіті, присвячене подіям на Майдані, яке називатиметься «Запальний танок». Кошти на нього зібрали 70 благодійників за допомогою Інтернет-платформи «Спільнокошт». Саму ж роботу виконуватиме арт-група «DRUGYJ FRONT», яка створювала свої картини під час подій на Майдані.

Упродовж трьох днів арт-заходу проводитимуться і лекції за участю громадських діячів, зокрема Олексія Біди, котрий теж потрапив у полон до сепаратистів, – на теми урбаністики, гендерної рівності у мистецтві. Плюс майстер-класи й воркшопи («робочі майстерні»).

А ще фестиваль збиратиме кошти для військових – з реалізованих квитків, гонорару музикантів і безпосередньо зібраних волонтерами. Планується і продаж брендових футболок, кошти з реалізації яких також підуть на потреби української армії.

До речі, ціна на квитки за рік не зросла – триденний вхід обійдеться у 180 грн. Придбати їх можна в готелі «7 Днів», музичних магазинах «Акорд», «Скринька меломана» та піцерії «МакСмак». Безкоштовно зможуть відвідати фестиваль постраждалі в АТО і на Майдані; солдати, які в цей час матимуть відпустку; а також власники старих телевізорів, готових поміняти «зомбоящики» на квиток.

Джерело: Хронікер