“Загиблих українських вояків міняють на живих терористів” – друг вбитого бійця

22 Серпня 2014 23:46
gazeta.ua

gazeta.ua

Сьогодні у Хмельницькому поховали двох добровольців, які загинули на Донбасі – 49-річного Леоніда Смолінського та 42-річного Володимира Величка, пише Gazeta.ua. У ніч на 13 серпня серпня поблизу села Мадрикіне неподалік Донецька автобус із бійцями “Правого сектору” потрапив у засідку терористів. Загинули щонайменше 14 чоловік. Бойовики п’ять діб не віддавали їхні тіла. Згодом обміняли на живих терористів.

“Наша ударна група поїхала на завдання. Це була засідка, їх чекали. Хлопці потрапили під перехресний вогонь. І навіть у такій ситуації намагалися дати бій”, – розповів Максим Хорєв, 36 років. Воював разом із загиблими.

У групі, що їхала автобусом, за різними версіями було від 18 до 25 бійців.

“Влада у Києві не веде жодних переговорів щодо видачі тіл. Просто не знають, хто там загинув. У моргах Донецька сотні трупів. Десять рук, десять ніг, а люди мають вибирати тіла своїх рідних, – каже приятель Смолінського Артем Чеховський, 26 років. – Спочатку терористи вимагали за тіла 150 тисяч доларів. Потім 15 тисяч гривень. Влада пустила хлопців на завдання без касок і бронежилетів. А тепер не хочуть давати довідку, що вони загинули під час АТО”.

Тіла загиблих віддали через п’ять діб. Сімох полонених терористів обміняли на 14 тіл та трьох поранених українських військових.

Володимир Величко працював таксистом. З перших днів пішов на Майдан. Згодом добровольцем на АТО. За тиждень до смерті приїхав додому похрестити молодшого 11-місячного сина. У чоловіка залишилося четверо неповнолітніх синів.

Леонід Смолінський капітан запасу. Від першого шлюбу має двох доньок. Він був за кермом автобуса, який потрапив у засідку.

Величко-Смолінський-2

Величко-Смолінський-3

Величко-Смолінський-4

gazeta.ua

gazeta.ua

Вояків поховали поряд. Вони довгий час приятелювали ще до АТО. Міська рада започаткувала на місцевому цвинтарі “Алею слави”.

На кладовищі почергово правили два священики: католицький і УПЦ МП. Леонід Смолінський був католиком. Ховали героїв під гімн України. Почесний караул дав кілька залпів зі стрілецької зброї.

Михайло ПЕРКОВ.

Джерело: Gazeta.ua