Хмельничанин отримав срібло на чемпіонаті світу з важкої атлетики

8 Вересня 2014 14:10

ngp-ua.info

ngp-ua.info

Зі столиці Данії хмельничанин  Микола Кожан повернувся зі срібною нагородою чемпіонату світу з важкої атлетики серед майстрів (ветеранів). Виступаючи на помості Копенгагену у ваговій категорії 69 кг., він здобув друге місце серед чоловіків вікової групи 60-64 років.

У першій вправі-ривку, Микола розпочав  змагання з 75 кг. , потім йому підкорилася штанга вагою 80 кг., а заключна спроба на 82 кг. була невдалою.

Поштовх розпочав з 90 кг., а от 95 кг. зафіксував лише з другого підходу.  В підсумку у двоборстві набрав суму 175 кг. , поступившись атлету з Німеччини, в якого кращі виявилися результати , як в сумі – 182 кг., так і в окремих вправах  (ривок – 84 кг.,  поштовх – 98 кг.)

Микола Іванович розраховував підняти більш важку штангу, однак на передодні змагань довелося зганяти зайві 4 кг. власної ваги, щоб вкластися у заявлену категорію. А це втрата сил та впевненості. Його нинішні показники звичайно далекі в порівнянні з найкращим сезоном 1976 року. Тоді, в молодості , виступав на рівні майстра спорту СРСР у ваговій категорії 67 кг. і  досяг в двоборстві свого максимуму – 290 кг.

Проте для нього більш важливим сьогодні є ведення здорового способу життя через заняття спортом, і важкою атлетикою зокрема.

До спорту ветеранів долучився лише кілька років тому.  Після змагань на всеукраїнському рівні вийшов на міжнародні арени. Це не перший успіх нашого ветерана: він був другим на чемпіонаті світу у 2012 році, перемагав на Всесвітніх іграх майстрів та чемпіонаті світу у 2013 році. Змагатися з однолітками налаштований і надалі, продовжує систематично тренуватись в спортзалі ДЮСШ №2 “Авангард” у вільний від роботи час.