Проти інспекторів Хмельницької держекоінспекції порушено півдесятка кримінальних справ

10 Вересня 2014 22:18
kolomyya.org

kolomyya.org

Пару тижнів тому наказом Державної екологічної інспекції України від виконання обов’язків відсторонений начальник Хмельницької екоінспекції Віталій Гуменюк. Цю інформацію підтвердив він сам, додавши: «На разі я у відпустці», – і пояснив, що рішення про своє звільнення вважає свавіллям ВО «Свобода» та має намір опротестовувати його.

Керівництво Держекоінспекції та Міністерства екології і природних ресурсів усунуло пана Гуменюка з посади через бездіяльність а то й покривання підпільної армії браконьєрства. Відомо, яких збитків і соціальної напруги на Хмельниччині завдали напівлегальні й нелегальні риболовецькі промисли на Дністрі, Південному Бузі й інших водоймах області. Ці промисли, як ми пам’ятаємо, входять до сімейних бізнесів екс-керівників області.

Напівлегальне і нелегальне браконьєрство на кілька порядків шкідливіше браконьєрства соціального, до якого люди вдаються через злидні. Напівлегальне підтримують влада і контролюючі органи, дозволяючи офіційно зареєстрованим підприємствам виловлювати рибу понад квоти. А нелегальні браконьєри ловлять у промислових масштабах, не маючи не те що дозволів, а й реєстрації підприємницької діяльності.

– Відомі факти, коли на внутрішні річки, водосховища й озера України перебазувалися браконьєри з морів, на акваторіях яких рибалити стало небезпечно у зв’язку з анексією Криму і бойових дій на прибережжі Азовського моря, – констатує міністр екології і природних ресурсів Андрій Мохник.

Чи дійшли такі браконьєри до наших водойм, казати ще рано, але екологічний тероризм вже обернувся скороченням популяції різних порід риби і дванадцятикратним зменшенням обсягів риби як стратегічного продуктового ресурсу. На переконання Держекоінспекції, до цього причетний і Віталій Гуменюк. Тому до нього застосовано явочну люстрацію Міністерства – через процедуру скорочення. Підстави для того надала перевірка, проведена сектором внутрішнього аудиту Державної екологічної інспекції. Керівник сектору аудиту Георгій Семенов стверджує, що Віталій Гуменюк пропонував йому винагороду, аби той не звертав уваги на деякі порушення. Наприклад, на списаний Хмельницької інспекцією в 2012 році УАЗ, який потім використовувався у браконьєрських цілях.

Щоправда, Віталій Гуменюк оскаржив висновки аудиту у позові проти центрального апарату Держекослужби. Цікаво, що юристів-опонентів навіть не допустили на судове засідання, позбавивши можливості подавати заперечення на позов.

«Кришування» браконьєрства – це тільки частина претензій до діяльності чиновника. У власності членів родини Гуменюка нанизаний на річку Збруч санаторій «Перлина Поділля» на державному курорті Сатанів – у межах Національного природного парту «Подільські Товтри». Дивним чином до нього пролягла широка дорога через ліс від села Кренцилів Городоцького району. Його ж родині належать завод мінеральної води і санаторій «Перлина Дністра – Батьківська хата» при впадінні Калюса в Дністер…

– Простим людям ділянки у прибережній смузі Дністра не надаються. Тут будується керівництво області і керівництво високого рангу з Києва, – зазначає заступник начальника регіональної держекоінспекції Микола Садлій.

Але що тут критикувати самого начальника? За словами нардепа від Хмельниччини Ігоря Сабія, кримінальне провадження зараз відкрите проти п’яти працівників Хмельницької екологічної інспекції. Вдаючись до модної тепер метафори, за екологічний тероризм.