Міжконфесійна молитва за мир в Україні відбулася у Меджибізькому замку

13 Жовтня 2014 13:30
ridna.ua

ridna.ua

Коли надходить час важких випробувань, український народ історично єднається в спільної молитві за мир та спасіння нашої Батьківщині. Наслідуючи святителям Українського Православ’я, Високопреосвященний Владика Антоній (Махота), митрополит Хмельницький і Кам’янець-Подільський, ініціював міжконфесійну молитву за мир в Україні в стародавній фортеці «Межибіж», що від ХІІ сторіччя стояла на захисті незалежності нашої Батьківщини.

Хоча ідея організації цієї молитви, як розповідав Високопреосвященний Владика Антоній (Махота), виникла ще в лютому – березні цього року, Господу було завгодно, що вона відбулася 11 жовтня, перед великим святом Покрови.

Сонячним ранком історична перлина Подільськоїземлі, Меджибізька фортеця, золотистими променями освітляла державний прапор України над своїми сивими стінами, вітаючи православних архієреїв та священиків Української Православної Церкви Київського та Московського Патріархатів, до яких долучився пастор Євангельських Християн Баптистів Анатолій Мельник.

Святковий молитовний захід відкрив Високопреосвященний Владика Антоній (Махота), який подякував усім, хто долучився до організації екуменічної молитви. У своїй промові митрополит Антоній відзначив, що на Поділлі ніколи не було гострого міжконфесійного протистояння, а намагання певних сил створити «новий фронт міжконфесійної війни» приречені на поразку.

За попередньою домовленістю молебень очолив правлячі архієрей Хмельницької єпархії УПЦ МП митрополит Антоній, і до священиків, що брали участь у молебні, долучилися священики та вірні Київського Патріархату. До і після молебню всі присутні були свідками братського спілкування архієреїв, священиків та вірних Київського та Московського патріархатів. Було бачно, що пастирів, що відгукнулися на заклик до спільної молитви за Україну, єднає патріотизм та спільний біль за трагічну долю нашої Батьківщини.

Після молебню Високопреосвященний Владика Антоній (Махота) закликав до слова та молитви пастора Євангельських Християн Баптистів Анатоля Мельника, який прочитав молитву на підставі тексту Святого Письма.

На закінчення Високопреосвященний Владика Антоній (Махота) знову закликав вірних до проникливої Молитви за Україну, що була складена богословами Хмельницької єпархії Київського Патріархату:

В скорботний час, ми звертаємося до тебе, Боже наш. Зупини своєю владою жорстоке кровопролиття і захисти Україну від нападів чужинців. Відбий їх диявольські підступи і подай мирне життя народу нашому. Захисти від погибелі воїнів наших, і дай встояти тим, хто мужньо захищає нашу Батьківщину від ворогів видимих і невидимих. Захисти від загибелі жінок і дітей, та не попусти нових смертей братів і сестер наших. Господи, благаємо тебе за весь вірний народ український: Подай з небес святу Благодать і та мир багатостраждальної землі нашої.

Господи Ісусе Христе, Сину Божий. Уповаємо на тебе і молимо про припинення війни на теренах Україні. Захисти своєю милістю оборонців Батьківщини нашої, дітей, матерів, батьків і старих. Подай з небес захист від скорботного страждання. Своєю непереможною силою обороти в втечу ворогів наших і допоможи нам пережити бісівські напади. Нехай буде воля твоя. Амінь

Після молитви Високопреосвященний Владика звернувся до присутніх з змістовним та повчальним словом. Зокрема митрополит Антоній відзначив, що цей молитовний захід не випадково організований саме на території історико-культурного заповіднику «Межибіж». Бо ці стіни, на протягу століть, захищали багато синів України та Подільської землі. Також тут знаходиться замковий храм, під стінами якого спочивають багато оборонців нашої Батьківщини.

На закінчення богослужіння, за стародавнім українським звичаєм, господарі замку запросили архієреїв, священиків та прочан до спільного козацького столу.

За повідомленням Хмельницької єпархії УПЦ (КП),