Хмельницькі екологи виступають за введення десятирічного мораторію на видалення зелених насаджень

12 Листопада 2014 15:00

Екологічні громадські організації ініціювали спільне засідання комісій громадської ради. Екологів стурбувала забудова заплави річки Південний Буг, що в генеральному плані позначений як зелена зона, де заборонено будувати багатоповерхове житло. Ділянка між Старокостянтинівським шосе та вулицею Свободи має надзвичайно важливе екологічне, киснеутворююче, газозахисне, іонізуюче та шумопоглинальне значення.

panoramio.com

panoramio.com

Згідно з європейськими рекомендаціями, у такому місті, як Хмельницький, зелених зон має бути20 квадратних метрів з розрахунку на одну людину, в той час коли насправді є лише 6,8 квадратних метрів.

“В такій критичній ситуації, коли необхідно створювати з нуля нові зелені насадження просто злочин ліквідувати вже існуючі природні зелені зони в природній заплаві ріки”, – вважають активісти.

Згідно з генеральним планом Хмельницького, у місті бракує 226 гектарів зелених зон загального користування. В наявності є лише 110,5 гектарів – це парки та сквери.

Загалом, на засіданні екологи вирішили у найближчий час забезпечити підготовку та винесення на сесію міської ради проекту рішення про введення десятирічного мораторію на видалення зелених насаджень у парках, скверах, рекреаційних зонах, прибудинкових територіях та берегозахисних ділянках. А кожне дерево, що мають спиляти – обстежувати відповідною комісією ЖКГ.

В подальшому екологи сподіваються врятувати зелені зони міста,  для цього розробили проект рішення, згідно з яким всі земельні діляноки під будівництво будуть погоджувати з управлінням питань екології та контролю за благоустроєм міста.

Як писав НГП, у Хмельницькому пройшла попереджувальна зелена люстрація – екологічна громада міста вимагала у чиновників звітності про реформування зелених зон Хмельницького.