Новації, що вражають: українська мова оцінюватиметься за результатами ЗНО

2 Грудня 2014 15:01
hroniker.net

hroniker.net

Наступного року українська мова та література як шкільний предмет оцінюватиметься не за результатами державної підсумкової атестації, а за… ЗНО.

Про нововведення в системі освіти, які викликають більше запитань, ніж відповідей, розповідає начальник управління освіти і науки Світлана Старченко та її заступник Сергій Мельник.

Першим особливості кампанії ЗНО на 2015 рік озвучив директор Вінницького регіонального центру оцінювання якості освіти Геннадій Кузьменко під час колегії департаменту освіти і науки Хмельницької ОДА.

– Світлано Володимирівно, про які зміни йдеться?

Світлана Старченко: – Ми знаємо лише про перший етап цих новацій, наступними роками їх буде ще більше. Зараз є багато технічних нюансів. Але сподіваємося, що з часом вони відпадуть.

Раніше діти в школах наприкінці року проходили державну підсумкову атестацію, яку ми називали іспитами. Складали її, отримували оцінки, потім – документ про освіту, а після школи абітурієнти проходили ЗНО. Цього року саме з української мови та літератури державної підсумкової атестації не буде. Наприкінці квітня школярі складатимуть з цього предмету зовнішнє незалежне оцінювання, а отримані бали слугуватимуть оцінкою, яка піде в атестат. Тобто відтепер ЗНО складатимуть усі.

Але є частина дітей, які не планують вступати у виші або мають можливість поїхати на навчання за кордон. І їм це ЗНО не потрібне. Питання ускладнюється. На селекторній нараді нам повідомили, що розглядається варіант, за яким ця категорія дітей таки проходитиме державну підсумкову атестацію, а в ЗНО участі брати не буде.

Міносвіти планує запровадити для учнів подібні іспити з усіх предметів. Пояснюють це можливістю об’єктивного оцінювання. У багатьох регіонах країни спостерігається великий розрив між досягненнями, які оцінила школа, і тими, що випливають із результатів ЗНО. Наприклад, медаліст склав незалежне оцінювання з нижчими показниками знань. Як це буде впроваджено у практику – не знаю. Але вже ставимо сьогодні завдання перед директорами навчальних закладів, аби вони посилили контроль і якість підготовки до ЗНО-2015.

Сергій Мельник: – І ще буде введено такий закордонний критерій до ЗНО, як «склав» і «не склав». Оту мінімальну межу в 124 бали знято. Так, дитина може отримати від ста до двохсот балів. Але якщо вона не склала іспиту (в нашому випадку – з української мови та літератури), то не матиме права на іспит з  інших предметів у рамках ЗНО. Відповідно, цей рік в неї випаде і вступити до вишу не зможе. Крім того, результати минулих років із ЗНО не враховуватимуться. Тобто всі, хто хоче вступати у вищі навчальні заклади 2015-го, мусять проходити ЗНО у 2015-му.

  С.С.: – Ще одна особливість ЗНО-2015 – з української мови та математики діти демонструватимуть знання базового і поглибленого рівнів, обрати який варто буде під час реєстрації. Кожен виш сам визначає, який рівень їм потрібний. Попередньо нам наголосили: поглиблений з української мови вимагатимуть заклади з філологічними напрямками, базовий – всі інші.

  С.М.: – Наші випускники найперше мають звернути увагу на правила прийому у виш, адже в кожного – свої. До першого грудня вони вже повинні з’явитись. Буде вказаний предмет, який потребує поглибленого вивчення. А значить, складаючи зовнішнє незалежне оцінювання, абітурієнт повинен обрати саме цей профіль

– Уже відомо, коли проходитиме ЗНО?

С.С.: – Реєстрація осіб для участі в пробному оцінюванні триватиме до 15 грудня 2014 року. Пробне тестування з української мови та літератури заплановане на 21 березня, з англійської, іспанської, німецької, російської, французької мов; біології, географії, історії України, математики, фізики та хімії – 28 березня.

А орієнтовно 24 квітня всі випускники 11 класу складатимуть тест ЗНО з української мови та літератури. До 12 травня обіцяють подати його результати. За цим слідує державна підсумкова атестація в школі і ЗНО з інших предметів. 9 червня визначений термін додаткової сесії з української мови та літератури для дітей, які не змогли пройти ЗНО внаслідок хвороби або інших обставин.

– Кажуть, проект Концепції розвитку освіти України на 2015-2025 роки передбачає трирівневу освіту: дошкільну, середню, вищу й професійну. Чи чекати нам на такі зміни?

С.С.: – Зараз цей проект – на стадії обговорення. Знаю, що багато хто з моїх колег дає йому критичну оцінку. Але саме на його базі прийматиметься Закон про освіту. Відповідно до згаданої концепції, передбачається трьохступенева школа. Початкова  матиме шість класів. Перехід із одного рівня в інший пропонують здійснювати із застосуванням ЗНО.

С.М.: – А ще йдеться про приведення у відповідність із типовими європейськими нормами тривалості навчання в школі до 12 років, передбачення в університетах «нульового» курсу для осіб, які здобули повну загальну середню освіту за іншим профілем…

– Про заміну підручників не говорять?

С.С.: – За цією концепцією заклади мають право самостійно обирати підручники. Нещодавно до нас приїжджала кандидат педагогічних наук Катерина Гораш (її цікавив досвід у сфері кам’янецької освіти). Вона запропонувала співпрацю з упровадження інноваційних технологій і говорила зокрема про апробацію підручників.

Як батьки, так і вчителі дуже часто нарікають на складність посібників, порушення послідовності тем, інше. Простежується одна із негативних тенденцій – автори навчальних книг мало спілкуються чи радяться із вчителями, які працюють за ними. Тому Міністерство обіцяє переглянути питання відбору підручників.

– А що з новорічними канікулами цього року?

С.С.: – Грудневі мали розпочинатись 27 числа – як завжди. Але нам рекомендовано відправити дітей 22 грудня, на тиждень раніше. Коли закінчаться – сказати не можемо. Зараз відпрацьовуємо по суботах, сьомими-восьмими уроками. Ну а вищі навчальні заклади самостійно визначають термін і початок канікул.

Оскільки лімітів газу не вистачає, завдяки двотижневим осіннім канікулам, коли повністю відключили систему опалення, ми змогли зекономити досить велику суму.

Ще хочемо похвалитись тим, що Кам’янець-Подільський за результатами рейтингового показника ЗНО-2014 із восьми предметів посів перше місце в Хмельницькій області. Звичайно, це заслуга і дітей нашого міста.

Джерело: Хронікер