У рамках реформи правоохоронних органів можливе скорочення 80% працівників апарату обласної міліції – РПР

6 Грудня 2014 11:20
public.od.ua

public.od.ua

Сьогодні у Хмельницькій області зайнято понад 4,4 тис. працівників МВС, 12% з яких – працює в апараті обласного управління. В рамках реформи можливе скорочення штату працівників апарату обласного управління майже на 80%.

Такі дані оприлюднив регіональний центр «Реанімаційного пакету реформ».

Натомість пропонується збільшити кількість дільничних інспекторів на місцях – у містах та селах Хмельниччини. Там, на думку розробників реформи, повинні працювати патрульно-постові служби у розрахунку 15 працівників органів правопорядку, які постійно проживатимуть в межах закріпленої території, на 10000 населення.
Фото ZIK

«Сьогодні ж дільничний інспектор, як правило, працює на кілька сільських рад. Це 3 – 7 сіл з населенням до 5 тисяч і інколи загальна площа покриття становить 30-50 км.», – говорить експерт робочої групи з Центру політико-правових реформ Банчук.

Місцева міліція повинна стати виконавчим органом місцевої ради, який буде утворено в кожній громаді.

Експерт повідомив, що в рамках запропонованої реформи пропонується ліквідувати ДАІ в нинішньому вигляді. Натомість пропонується створити патрульно-постову службу, яка буде відповідати за правопорядок на певній території, а не лише на окремому відрізку дороги, як зараз. Ліквідувати пропонують і Державну службу охорони, мотивуючи це тим, що її функції в повній мірі можуть виконувати приватні охоронні агенції.

Після реорганізації повноваження ДАІ разом із патрульною службою, державною лісовою охороною, державною рибоохороною буде виконувати Адміністративна поліція. Функції підрозділів карного розшуку, боротьби з організованою злочинністю, боротьби з економічною злочинністю, боротьби з незаконним обігом наркотиків передбачається передати Кримінальній та Фінансовій поліції. Повноваження решти численних управлінь та підрозділів відійдуть до Військової та Прикордонної поліції.

Як відомо, у Хмельницькому реалізовується експеримент з реформування ДАІ. Підготовчий етап проходив з 1 по 23 листопада. Практичний розпочався 24 листопада і триватиме до 22 лютого. З 23 по 28 лютого в міністерстві МВС підіб’ють підсумки експерименту, після чого він, швидше за все, буде поширений на інші міста України.