Художники Хмельниччини відзначили 25-річчя спілки колективною виставкою

11 Грудня 2014 11:57
khmelnytsky.com

khmelnytsky.com

9 грудня в приміщенні обласного художнього музею відбулася приємна подія – Хмельницька обласна організація Національної спілки художників України відзначила 25-річний ювілей від дня заснування. Визначну подію вирішили відсвяткувати відкриттям колективної виставки робіт членів організації. Так, у виставковій залі музею представлено 68 робіт 36 авторів. Із знаковою подією митців привітав виконуючий обов’язки міського голови Костянтин Чернилевський.

«Вітаю вас із 25-річним ювілеєм. Ці 25 років були нелегкими як для України, так і для вашої спілки, але є й приємні події. Є гарні роботи, талановиті художники. У нас багато талановитої молоді, ми збільшуємо кількість художніх класів, створюємо умови для їх розвитку. Виховання молодих талантів – це теж ваша праця, ваш внесок у наше майбутнє. Впевнений, що спілка буде розвиватися, будуть нові роботи та нові здобутки. Розвитку вам, процвітання та міцного здоров’я», – сказав Костянтин Іванович.
Історія спілки художників почалася 16 листопада 1951 року, коли у Проскурові було створено Обласне товариство художників. На час заснування товариство об’єднувало 35 митців, з яких лише один мав вищу освіту. Проте когорта майстрів щороку поповнювалася випускниками вищих і середніх професійних учбових закладів – молодими живописцями, графіками, скульпторами, монументалістами, дизайнерами, майстрами декоративно-прикладного мистецтва.
Обласна спілка відіграє провідну роль у художньому житті краю, адже скоординувала творчі зусилля молодих митців, активізувала виставкову діяльність, члени організації постійно працюють над спільними творчими проектами, над виданням альбомів, каталогів, збірок, тощо.
Тільки за останні п’ять років художники Хмельниччини взяли участь у 12 міжнародних виставках (Росія, Чехія, Польща, Франція), було проведено 71 персональну виставку, 6 групових та 18 обласних.
Також члени спілки за високі мистецькі досягнення відзначені і на державному рівні. Так, Миколі Мазуру присвоєно звання «Народний художник України», Михайлу Андрійчуку, Олені Скорупській, Леоніду Бессарабі, Олександру Гуменчуку, Леоніду Шерстинюку – «Заслужений художник України», Олександру Пажимському – «Заслужений майстер народної творчості України».
На виставці представлено також роботи художників, членів спілки, яких вже немає серед нас. Вшанувати їх пам’ять хвилиною мовчання присутніх закликав голова ХОО НСХУ Михайло Мастикаш. Також він подякував керівництву та працівникам обласного художнього музею за багаторічну співпрацю та неоціненну допомогу в організації експозицій митців.
Слова вітання винуватці свята приймали від колег по творчості, архітекторів і дизайнерів, які бажали нових творчих здобутків та розширення Хмельницької обласної організації Національної спілки художників України за рахунок обдарованої молоді, якої зараз так багато.
Творчий доробок знаних художників Хмельниччини усі поціновувачі мистецтва можуть побачити у виставковій залі художнього обласного музею, експозиція діятиме до 30 грудня поточного року.