На Хмельниччині перевелися патріоти – 60% потенційних солдатів після медкомісій “визнають” непридатними для служби

5 Січня 2015 12:42
segodnya.ua

segodnya.ua

На Хмельниччині перший етап четвертої хвилі мобілізації розпочнеться 13 січня. В її рамках до війська планують залучити до двох тисяч особового складу з Хмельницької області та не менше 200 одиниць техніки.

Про це “Незалежному громадському порталу” повідомив начальник Хмельницького обласного військового комісаріату полковник Сергій Присяжнюк.

Він зазначив, що військовозобов’язаних заплановано залучити в три етапи: 13 січня, 27 квітня та 6 липня. Також, можливо, будуть проведені додаткові етапи мобілізації.

Цього разу віковий ценз збільшився до 60 років. Щоправда, за законом можна мобілізувати з 18 років, до четвертої хвилі не потраплять ті, хто не служив в армії.

Головним завданням четвертої хвилі мобілізації є здійснення ротації військовослужбовців, що були призвані у березні 2014 року. Також у всіх прикордонних областях планується формування нових військових частин для відбиття можливої агресії. На Хмельниччині цього не буде, але це стосується сусідніх Вінницької та Чернівецької областей.

инфографикаВсі військовослужбовці будуть призиватись у військові центри, а техніка буде подаватись на бази та склади. Воєнком наголосив, що новопризвані проходитимуть підготовку та бойове злагодження не менше 46 днів. Лише після цього вони будуть допущені до виконання завдань за призначенням.

Разом з тим, Олександр Присяжнюк звернув увагу, що цей етап мобілізації буде важчим за попередні. По-перше, через значно меншу кількість добровольців, оскільки всі хто хотів відправитись на фронт вже там. По-друге, через величезну кількість людей, які хочуть “відкосити”. До 60% особового складу, які приходять на додаткові медичні комісії (якщо у військкоматі виникають сумніви – НГП), визнаються непридатними до військової служби, стверджує Присяжнюк.

“У мене є великий сумнів у достовірності цих даних. Тому перший заступник голови Хмельницької ОДА Олександр Симчишин поставив задачу департаменту охорони здоров’я підібрати найбільш підготовлених та некорумпованих спеціалістів”, – сказав військовий комісар.