З 20 січня в Україні стартує четверта хвиля мобілізації

8 Січня 2015 16:33
oblrada.km.ua

oblrada.km.ua

Основні заходи, пов’язані з проведенням четвертої черги мобілізаційного розгортання, обговорили наприкінці минулого року на селекторній нараді під головуванням першого заступника голови облдержадміністрації Олександра Симчишина та за участі першого заступника голови обласної ради Віктора Адамського, обласного військового комісара Сергія Присяжнюка.

Відповідно до рішення керівництва держави четверта черга мобілізації буде проводитись у три етапи: перший триватиме 90 днів, другий і третій – по 60 днів. Зараз в області проходить підготовка до першого етапу – військові комісаріати перевіряють людей, яких можна призвати до війська, уточняють облікові дані, спеціальності, стан здоров’я.

Основна мета четвертої хвилі – ротація особового складу, зменшення психічного навантаження на особовий склад і поліпшення підготовки. Нова хвиля мобілізації буде проводитися з врахуванням досвіду минулої, аби уникнути попередніх прорахунків та помилок. Під цю хвилю підпадають військовослужбовці запасу віком від 25 до 60 років. Це громадяни, які проходили військову службу, закінчили військову кафедру, придатні за станом здоров’я і підходять за морально-діловими якостями.

Мобілізації не підлягатимуть тимчасово непридатні за станом здоров’я, доглядачі осіб, які є недієздатними, студенти й аспіранти денної форми навчання, а також батьки з трьома і більше неповнолітніми дітьми.

Після підготовки у навчальних центрах, тривалістю 25 днів, мобілізовані будуть відправлені у частини, де пройдуть бойове злагодження впродовж ще трьох тижнів.

Окрім мобілізації, у 2015 році також буде відновлено призов молодих людей на строкову військову службу. Призивати будуть з 20 до 27 років, а не з 18, як раніше, термін служби складатиме півтора року, а не рік. Призваних на строкову службу обіцяють не відправляти у зону АТО.

Всім, хто перебуває на військовому обліку, забороняється зміна місця проживання без дозволу посадової особи. Найжорсткіше покарання – за ухилення від призову за мобілізацією (ст. 336 Кримінального кодексу України). Стаття передбачає відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від двох до п’яти років. За неявку у військкомат за повісткою покарання не таке суворе – штраф від 85 до 119 грн, за порушення законодавства про мобілізацію – штраф від 17 до 51 грн, за умисне знищення приписного свідоцтва або військового квитка – штраф від 17 до 51 грн.

Під час селекторної наради акцентувалась увага присутніх на згуртованій співпраці органів місцевого самоврядування, виконавчої влади та військових комісаріатів під час проведення заходів чергового мобілізаційного розгортання.

У нараді також взяли участь голови районних рад, голови райдержадміністрацій, міські голови, керівники територіальних підрозділів МВС, СБУ, Державної міграційної служби, структурних підрозділів охорони здоров’я, інфраструктури, економіки та житлово-комунального господарства.