Вулицями Хмельницького пройде смолоскипний марш на честь Героїв Крут

26 Січня 2015 16:28
ngp-ua.info

ngp-ua.info

29 січня  хмельничан запрошують долучитись до смолоскипної ходи на честь Героїв Крут. Організатори наголошують, що подвиг вчинений українськими студентами у нерівному бою із московськими загарбниками ще у 1918 році зараз надзвичайно актуальний і забувати про нього не можна.

У хмельницькому сегменті соцмереж точаться суперечки про доцільність проведення цього маршу зараз: мовляв, як це допоможе теперішнім солдатам на передовій? Проте представники організаторів від ВО “Свобода” впевнені, що забувати героїв не можна ніколи. “Ця акція у першу чергу організовується для молоді. Під Крутами українська молодь боролась із московськими загарбниками, навіть знаючи, що вони не зможуть перемогти – чисельна перевага була надто велика. Але вони готові були покласти своє життя на захист своєї Батьківщини”, – зазначає один з організаторів акції Віктор Бурлик.

Марш розпочнеться 29 січня о 17:30 на Майдані Незалежності

Довідка НГП. 29 січня 1918 року поблизу залізничної станції Крути, що розташована за 130 кілометрів на північний-схід від Києва, 300 курсантів військової школи, студентів і гімназистів прийняли на полі нерівний бій із майже 5-тисячною більшовицькою армією, рішуче відстоюючи право українського народу жити у власній державі.Бій тривав лише п’ять годин. У полон було захоплено і потім розстріляно 28 юнаків. Ціною свого життя юні герої зупинили наступ ворога на два дні.

Офіційно День пам’яті героїв Крут почали відзначати після того, як 29 січня 2007 року Президент України Віктор Ющенко підписав Указ «Про вшанування пам’яті героїв Крут».