Надійних сільськогосподарських виробників Хмельниччини забезпечать кредитами

8 Лютого 2015 21:45
adm.km.ua

adm.km.ua

З наближенням теплого сезону, підприємства та приватний сектор починають підготовку до проведення комплексу весняно-польових робіт. Не завжди підприємці можуть впоратись власними силами, а отже, змушені брати кредити. Сьогодні заступник голови обласної державної адміністрації Володимир Кальніченко провів нараду з керівниками банківських установ щодо кредитування сільськогосподарської галузі.

Як зазначив Володимир Ілліч, виходячи з поточних розрахунків та цінової ситуації на ринку засобів захисту рослин та ринку паливно-мастильних матеріалів, наразі агросектор Хмельницької області потребує додаткового залучення коштів понад 600 млн. гривень. Загалом же, згідно розрахунку-прогнозу для проведення комплексу весняно-польових робіт у 2015 році с/г підприємствам регіону потрібно майже 3 млрд. гривень.

За твердженням банкірів необхідна грошова маса (потенційні 600 млн. грн.) є в наявності під кредитування. Головним же фактором у вирішенні питання надання кредиту буде надійність позичальника. А тут принциповими стають такі критерії як кредитна історія та майно, яке виступає в якості застави. У різних банках термін, на який видається довгостроковий кредит варіюється від 5 до 6 років. І це в тому випадку, якщо кредит надається на закупівлю техніки, обладнання. Якщо ж мова йде про поповнення обігових коштів підприємтсва, то такі кредити надаються на термін до 3-х років.