Хмельничани, що крадуть газ, будуть сплачувати штраф – 5 тисяч гривень

25 Березня 2015 10:30
podilska.info

podilska.info

На Хмельниччині за минулий рік та з початку 2015 року викрито 283 факти несанкціонованого відбору природного газу, що завдали збитків ПАТ «Хмельницькгаз» на суму майже на 800 тис. грн. Злісні крадіжки державного газу обійдуться так званим «споживачам» подекуди в десятки разів дорожче, ніж його легальне споживання. Так, за кожний випадок несанкціонованого відбору, було нараховано від 3, 5 до 100 тис.грн. штрафних санкцій в залежності від об’єму спожитого газу. Споживачі повністю відшкодували визначені суми, адже в разі несплати, відповідно до Правил надання населенню послуг з газопостачання, таким споживачам газопостачання припиняється . Крім штрафу, необхідно буде оплатити ще й вартість встановлення нового лічильника (в разі виявлення втручання в його роботу), а також увесь процес відключення-відновлення газопостачання.

Одним з найважливіших напрямків діяльності ПАТ «Хмельницькгаз» є систематичні перевірки по виявленню та недопущенню фактів крадіжок газу. Як не прикро, але серед мешканців-споживачів газу області, спеціалісти компанії нерідко виявляють випадки користування газом, який не облікується та за який вони не сплачують. Так, станом на 10 березня зафіксовано факти безоблікового споживання блакитного палива на 452 тис.грн., самовільних врізок в газопроводи на 233 тис.грн. Але, маючи в користуванні сучасні прилади та техніку, газівники встановлюють осіб, які незаконно підключаються до газової труби. Крім того, в нагоді стають і анонімні телефонні дзвінки від свідомих користувачів про факти крадіжок на Гарячу лінію компанії.

В разі виявлення крадіжок складаються акти, відбувається відключення нелегальних споживачів, з яких стягують заподіяні підприємству збитки. Крім того, потрібно сплатити чималу суму за відключення від газопостачання та, після усунення порушень, за приєднання до газової мережі.

«Найбільше наше занепокоєння викликає при виявленні випадків крадіжок газу те, що такі «споживачі» наражають на величезну небезпеку не лише свої родини та майно, але й оточуючих», – наголошує заступник голови правління ПАТ «Хмельницькгаз» з економічної безпеки Сергій Івасенко. – Крім того, порушують закон, використовують безобліково дороговартісний енергоносій в той час, як інші споживачі сумлінно сплачують за газ».

Зазвичай, усі самовільні втручання у газову мережу здійснені без наявності технічних умов та з грубим порушенням правил безпеки систем газопостачання. Більшість порушників проживають у приватному секторі, самовільно приєднуються до газопроводів та безобліково використовують блакитне паливо.
Тому, як наслідок, у місцях самовільних врізок у газопровід, нефахового виконання робіт, можливі нещільності та існує реальна загроза витоку та накопиченню природного газу, що може призвести до вибуху.

Блакитне паливо – дороговартісний, стратегічно важливий державний енергоносій, за використання якого необхідно вчасно розраховуватись, особливо при майбутньому значному здорожчанні його вартості. Тому ПАТ «Хмельницькгаз», маючи в арсеналі висококласних спеціалістів та сучасні прилади обстеження, значно активізував свою роботу по виявленню випадків несанкціонованого відбору газу. Водночас, закликаємо і споживачів інформувати про факти незаконних врізок або інші способи розкрадання державного газу за телефонами Гарячої лінії 0 800 50 43 14 або 104 за місцем проживання. Дзвінки безкоштовні та анонімні.