У Хмельницькому приживається лише 8-10% нових зелених насаджень

26 Березня 2015 12:32
Фото Афіни Черкезової, НГП

Фото Афіни Черкезової, НГП

Щороку у заплавах річок та прибережних смугах водойм Хмельницького приживається лише 8-10% нових зелених насаджень, зате  на закріплених територіях установ, організацій, парках та скверах до 90%.

Про це “Незалежному громадському порталу” повідомила заступник начальника управління з питань екології та благоустрою міста Інна Куцка.

Причини невдач озеленення території міста різні: починаючи від несвідомих містян, що виламують молоді деревця для розпалу багаття(на території парку Молодіжний), включаючи худобу, що з’їдає листя молодих дерев, тим самим не залишаючи їм засобів для життя.

Окрім того, одною з головних причин безрезультатного озеленення заплав водойм є щорічне спалення трави восени та навесні.

“В парку Молодіжному працівниками міської ради спільно з громадськістю  вже другий рік поспіль висаджували дерева, але на сьогодні їх залишилась незначна частина. За думкою громадян, містяни смажать там шашлики і використовують молоді насадження як дрова. Окрім того, там нещодавно спалили траву – тому не відомо які дерева виживуть ще й після цього”, – сказала еколог.

Так само випалили суху траву в прибережній смузі озера в мікрорайоні Озерна. Минулого року зі сторони вулиці Залізняка  висадили фруктові дерева. Через спалення трави цієї весни багато з них загинули. Таким чином, щорічне виділення коштів на озеленення міста витрачається намарно і з року в рік в рамках місячника благоустрою та Дня довкілля структурними підрозділами міської та обласної адміністрації, активістами висаджується понад 1000  дерев, а хмельничани їх знищують.

“Нові насадження біля шкіл чи садочків приживаються значно краще – там за ними доглядають, обкошують, поливають і стережуть від вандалів. Але поки екологічна свідомість містян не стане вищою – наша праця залишається майже марною”, – зазначила Інна Куцка.

Також вона зазначила, що посадити дерево біля свого дому може кожен охочий. Для цього не потрібно отримувати спеціальних дозволів. Проте, якщо ви вирішите самостійно озеленити якусь земельну ділянку чи пустир – варто завчасно надіслати запит в управління ЖКГ, оскільки останнім часом значна частина землі у місті Хмельницькому була віддана під забудову, і, можливо, ви засадите ділянку, на якій за місяць почнуть будувати багатоповерхівку чи торгівельний центр.