У Хмельницькому висадили “Алею співдружності міст”

7 Квітня 2015 17:25
Фото Ксенії Орлової, НГП

Фото Ксенії Орлової, НГП

У Хмельницькому біля торгового комплексу «Агора» (мікрорайон Озерна) активісти та запрошені представники міської ради висадили 14 берез на честь 14 міст-побратимів Хмельницького. Кожне дерево закріпили за певною організацією. Це зроблено для того, щоб кожне дерево мало догляд.

Організатор акції, голова громадської організації «Хмельницький молодіжний клуб розвитку» Степан Кушнір розповів, що це був перший етап створення «Алеї співдружності». До 25 квітня біля кожного дерева буде встановлено табличку з назвою одного з міст-побратимів Хмельницького і гранітний камінь, який художники розпишуть в національні кольори відповідного міста. Тоді ж відбудеться офіційна презентація Алеї.

Фото Ксенії Орлової, НГП

Фото Ксенії Орлової, НГП

Ця подія буде приурочена до загальноукраїнської екологічної акції з прибирання сміття. У Хмельницькому прибиратимуть зранку, а по обіді біля центру «Агора» відбудеться фестиваль «Чисто фест».

Місце висадки алеї теж обрали не випадково. З цих дерев почнеться нова вулиця нашого міста – Січових стрільців. Вона має поєднати Озерну зі Старокостянтинівським шосе.

«Ми прагнемо розвивати різні території міста. Щоб алеї і сквери були не лише в центрі. До того ж тут дерева будуть під наглядом. В минулому ми висаджували багато дерев, з яких вижило відсотків 20. Інші були зламані, вирвані і т. д.», – розповів Степан Кушнір.

Він також попросив не шукати жодного символізму в породі дерев і в дні їх висадки. Садженці обрали з 2 варіантів: липи й берези. Берізки були більшими і краще розвинутими, тож взяли їх. Закупити деревця допомогло управління екології та благоустрою. Ціна 1 берези – 70 грн. А день визначила погода. Акцію збирались провести раніше, але завадив несподіваний весняний сніг.

Найактивнішими садівниками виявились представники міської ради. Вони допомогли посадити 4 дерева.

Довідка НГП. Міста-побратими Хмельницького: Сілістра (Болгарія), Модесто (CША), Бор (Сербія), Чеханов (Польща), Белць (Молдова), Крамфорс (Швеція), Шицяджуань (Китай), Акваскальєнтес (Мексика), Іваново (Росія), Шяуляй (Литва), Манісес (Іспанія), Кармель (Ізраїль), Твер (Росія), Старобільськ (Україна).