Церковні заборони та народні традиції у цьому питанні подекуди не збігаються.
Для багатьох людей чи не найважливішим моментом святкування Великодня є великодній кошик та його освячення. Дехто несе до церкви якомога більший кошик або й кілька, і кладе до нього чим більше різноманітних продуктів.
Священики кажуть, що освячення їжі – це лише благословення на вживання продуктів, від яких люди відмовляються під час Великого посту. Тому й освячувати потрібно тільки те, чого не їли протягом останніх семи тижнів.
Колись на Великдень святили тільки паску, яйця, м’ясо, сир і молоко. Ці продукти могли собі дозволити люди різних верств населення, тобто і бідні, і багаті. Щоб зрозуміти, які продукти потрібно святити на Великдень, можна ознайомитися з молитвами, які читають в пасхальну ніч – це благословення на освячення паски, пасхального ягняти (у нас тепер це ковбаса і шинка), молочних продуктів (сир, масло, молоко), яєць. Цей набір продуктів залишається незмінним упродовж століть.
Не прийнято святити на Великдень готові страви, сіль та перець, а також алкогольні напої. Священики кажуть, що сіль і перець не заборонено вживати під час посту. Освячувати їх – це хіба народна традиція, але не церковна. Не святять на Пасху фрукти й овочі.
Навіть якщо у вас велика сім’я, не треба нести до церкви величезну корзину їжі, покладіть усього в міру. Адже свяченим треба тільки розговітися, тобто скуштувати, а не наїдатися.