Відтепер хмельничани матимуть змогу реєструватися як юридичні та фізичні особи-підприємці в он-лайн режимі

9 Червня 2015 14:28

1433836079_1433763813_5-krokvМіністерство юстиції продовжує реформувати систему надання адміністративних послугу в сфері державної реєстрації суб’єктів господарювання. З метою створення для споживачів ефективного механізму доступу до вказаних адміністративних послуг впроваджено нові електронні сервіси.
На сьогодні у сфері реєстрації бізнесу проблемою є черги при отриманні виписок, довідок та витягів з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, адже переважну більшість документів громадяни отримують у паперовому вигляді. Лише в минулому році органами юстиції області було видано близько 30 тисяч різного роду довідок та витягів з ЄДР. Механізми дистанційного отримання цих документів через пошту, або в електронному вигляді через «Реєстраційний портал» складні, а тому не популярні у громадян. Наприклад, існуючий «Реєстраційний портал» вимагає від користувача обов’язкову реєстрацію, отримання електронного цифрового підпису, сканування квитанцій про оплату.
З квітня поточного року Міністерством юстиції України запроваджено нові он-лайн послуги, зокрема, громадянам надано можливість отримати інформацію з ЄДР (у вигляді виписок щодо юридичних осіб, витягів та довідок) у електронному вигляді через офіційний веб-сайт Міністерства юстиції України в режимі реального часу.
Для одержання такої інформації заявнику достатньо вказати критерії пошуку для формування запиту за допомогою офіційного веб-сайту Мін’юсту та сплатити кошти через мережу Інтернет за допомогою платіжної картки (плата становить 75% розміру встановленої плати за надання відомостей у паперовому вигляді: витяг, довідка – 45.68 грн., виписка – 18.27 грн.).
При цьому, для отримання виписки, витягу чи довідки не потрібна реєстрація або використання електронного цифрового підпису; інформація формується автоматично в режимі «он-лайн» без участі державного реєстратора; надається без підпису реєстратора, але має юридичну силу та унікальні реквізити, за допомогою яких його можна перевірити та завантажити повторно. Отримати документ можна одразу після сплати.
Варто відзначити, що витяги, виписки і довідки, як у паперовій, так і в електронній формі мають однакову юридичну силу.
Окрім того, на офіційному веб-сайті Міністерства юстиції України забезпечено безоплатний доступ до актуальних на момент запиту відомостей Єдиного державного реєстру шляхом їх пошуку, перегляду, копіювання та роздрукування.