Рівень зайнятості населення на Хмельниччині систематично падає

12 Червня 2015 09:06
wikimapia.org

wikimapia.org

З початку року у Хмельницькому обласному центрі зайнятості на обліку перебувало 29730 безробітних громадян. Водночас працевлаштуватись вдалось 10217 особам. Пік працевлаштування припав на березень-квітень та кінець лютого.

Директор обласного центру зайнятості Сергій Черешня пояснив “Незалежному громадському порталу” це сезонними роботами та підготовкою до польових робіт.

“Такі циклічні коливання у нас щороку: навесні – польові роботи, восени – збір урожаю. Раніше літом набирали людей на додаткові торгівельні точки, зараз цього немає. Минулого року в цей період було 13,5 тисяч вакансій. Цьогоріч маємо майже 11 тисяч, з них укомплектовано 70”, – повідомив він.

Також Черешня звернув увагу на те, що середня тривалість пошуку роботи поступово збільшується. Якщо раніше це було 80-90 днів, то тепер 122 дня. З усього числа безробітніх близько 5% не можуть знайти роботу більше року.

Директор обласного центру зайнятості Сергій Черешня визначив найстрашнішу тенденцію на теперішньому ринку праці – це небажання людей оформлювати трудові відносини офіційно, для того щоб мати можливість отримати субсидію на комунальні послуги.

“Якщо кілька років тому роботодавці наїжджали на людей, щоб не оформляти трудових відносин для зменшення податків, то сьогодні пішла зворотна хвиля. Люди самі просять їх не реєструвати і працювати в “тіні”, для того щоб мати можливість отримувати компенсацію на комунальні послуги. Зараз вигідно бути безробітнім, перебувати на обліку і не отримувати допомоги”, – повідомив він.

Окрім того, на Хмельниччині вже давно і систематично зменшується кількість людей, які працюють офіційно.

“Ми щоквартально бачимо, як за офіційною статистикою зменшується кількість зайнятих економічною діяльністю, котрі офіційно десь працювали. Щороку середньооблікова кількість штатних працівників зменшується на 6,5-7 тисяч. Прийому на роботу як такого немає. Всі структури оптимізуються і проводиться звільнення працівників. Кількість вакансій впала катастрофічно. Від 2014 року ми щомісячно недобираєм більше 4 тисяч вакансій. Їх фактично не заявляють”, – наголосив Черешня.

Минулого року середньооблікова кількість штатних працівників області становила 226 тисяч. У порівнянні з 2013 роком ця цифра зменшилась на 6,1. У 2015 році передбачають навіть збільшення цієї цифри .Окрім того рівень зайнятості населення також падає. У 2013 році на Хмельниччині було зайнято 59%, у 2014 цей показник зменшився до 54%.

“Це при тому, що рівень безробіття не виріс. Ці люди пропали, – вони вийшли з зайнятості і нікуди не ввійшли. Ми бачимо, що багато виїжджає за кордон, але більшість залишається тут і переходять у неформальні трудові відносини. Боротись з цим сенс є, але кому боротись – нема. Всі законодавчі акти, всі перевірки работодавців заборонені. Ніхто нічого не може перевірити і щось зробити”, – додав директор центру зайнятості.