На Хмельниччині палять шини і вимагають зупинити завод

15 Червня 2015 11:32
Стоп-кадр

Стоп-кадр

Спалені шини та перекрита траса. Таким чином мешканці села Понінка, на Хмельниччині, вимагали зупинити шкідливе виробництво. Через відсутність на місцевому підприємстві очисних споруд, люди скаржаться на кіптяву і сажу, якою вони вимушені дихати вже кілька років.

Водночас на самому заводі кажуть, що очисні споруди є. Просто нині не працюють. Чим закінчився скандал? Розкажуть мої колеги.

На трибуні – сільські активісти. Біля сцени – понад півтисячі людей. Вони обурені тим, що отруйний смог місцевої паперової фабрики щодня накриває Понінку.

“Отакі руки, як в мене в сажі, отакі в наших дітей легені. І в мене теж і в усіх оточуючих теж. В нас що на городах – все в нашому організмі, ми всім цим дихаємо”, – жаліється жителька села Понінка Галина Непитайло.

Побачивши директора фабрики, люди запалили шини і кинулися навздогін.

Та на фабрику міліція мітингувальників не пустила. Лише журналістів. Їм продемонстрували котельню і нове очисне обладнання, яке, за словами керівництва, працюватиме вже за кілька місяців.

“Запущено новий котел, який припускає певний час на його пусконалагоджувальні роботи. Він працює, але режимі все ще не налагоджений. Я думаю, протягом місяця, двох це станеться. Ми людям обіцяли, що це відбудеться на початку весни, але трошки підрядник підвів”, – пояснює директор Понінківської паперової фабрики Сергій Коренєв.

Таким зволіканням керівництва фабрики невдовлені і районні чиновники. Тож створили спеціальну комісію і сьогодні зустрічатимуться з проектувальниками очисних споруд.

Втім, чекати люди втомилися. Вимагають зупинити виробництво, поки не встановлять очисні споруди. І на знак протесту перекрили дорогу на Київ.

“Ми проти того, щоб нас вбивали. Два роки ми вже чуємо це. Вже актів написано, листів написано отака папка. Хай наладять котла, запускають і працюють, а якщо цього не будуть робитти, буде кожний день це. Будуть скати горіти в них кожен день”, – обіцяє житель села Понінка Валерій Демидюк.

Щоб не потрапити до списку порушників, селяни ходили по пішохідних переходах. Міліцію це влаштовувало.

“Людям можна ходити на пішохідному переході. Звичайно, створюють перешкоду руху транспорту, але ми тут тільки для охорони громадського порядку”, – пояснив інспектор патрульної служби Полонського райвідділу міліції УМВС у Хмельницькій області Олександр Сторожук.

А от водії, яким довелося стояти у заторі, обурювалися. Дехто навіть проривався крізь натовп.

“Давай назад, скло поб’ємо. Вилазь сюди. Мі на пішохідному переході стоїмо”.

Селяни налаштовані рішуче. Кажуть, якщо фабрика не зупиниться, робітників на підприємство сьогодні не пропустять.