Чи потрібно реєструвати газобалонне обладнання в органах Державтоінспекції?

16 Червня 2015 08:56

1434281057Сьогодні ми розглянемо це питання з точки зору законодавства.

Закон України «Про дорожній рух», а саме ст. 32 передбачає: «Переобладнання транспортних засобів, тобто зміна типу або марки (моделі), призначення чи параметрів конструкції транспортних засобів, що перебувають в експлуатації, шляхом установки кабіни, кузова чи їх деталей, спеціального обладнання і номерних агрегатів, не передбачених нормативно-технічною документацією на даний транспортний засіб, повинно відповідати правилам, нормативам і стандартам України. Не дозволяється без погодження з виробниками транспортних засобів та їх складових частин або іншої спеціально уповноваженої на це Кабінетом Міністрів України організації переобладнання, що призводить до зміни повної маси та її розподілу по осях, розміщення центру ваги, типу двигуна, його ваги і потужності, колісної бази чи колісної формули, системи гальмового і рульового керування та трансмісії».

Разом з тим п 1. постанови Кабінету Міністрів України №607 «Про затвердження Порядку переобладнання транспортних засобів» передбачає, що цей Порядок визначає процедуру переобладнання транспортних засобів, призначених для експлуатації на вулично-дорожній мережі загального користування, що призводить до зміни повної маси та її розподілу по осях, розміщення центру ваги, типу двигуна, його ваги і потужності, колісної бази чи колісної формули, системи гальмового і рульового керування та трансмісії, зокрема для роботи на газовому моторному паливі та альтернативних видах рідкого і газового палива.

Згідно з п.18 постанови Кабінету Міністрів України №607 перереєстрація транспортного засобу, що переобладнаний, проводиться реєстраційно-екзаменаційним підрозділом Державтоінспекції МВС відповідно до Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 7 вересня 1998р. N1388 (1388-98-п)

Відповідно до п.7 постанови Кабінету Міністрів України від 7 вересня 1998р. N1388 власники транспортних засобів та особи, що експлуатують такі засоби на законних підставах, або їх представники зобов’язані зареєструвати (перереєструвати) транспортні засоби протягом десяти діб після придбання (одержання) або митного оформлення, або тимчасового ввезення на територію України, або виникнення обставин, що є підставою для внесення змін до реєстраційних документів. Строк державної реєстрації продовжується у разі подання документів, які підтверджують відсутність можливості своєчасного її проведення власниками транспортних засобів (хвороба, відрядження або інші поважні причини).

Як висновок, слід зазначити, що встановлення газобалонного обладнання обов’язково слід реєструвати в органах державтоінспекції, адже згідно зі ст. 121 КУ про адміністративні правопорушення керування водієм транспортним засобом, не зареєстрованим або не перереєстрованим в установленому порядку, – тягне за собою накладення штрафу від 10 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170 – 255 грн.). Повторне протягом року вчинення будь-якого з порушень, передбачених ч.6 цієї статті, – тягне за собою накладення штрафу від 15 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (255 – 510), або громадські роботи на строк від 30 до 40 годин, з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого.

Фахівець Центру надання послуг,
пов’язаних з використанням автотранспортних засобів
з обслуговування м. Біла Церква,
Білоцерківського та Сквирського районів
І.І.Шинкаренко