Брудну воду у парку Чекмана почистять восени

24 Червня 2015 08:55

thumb_97366_news_mХмельничани скаржаться на те, що водойми у парку Чекмана брудні та виглядають неестетично. Поверхню води покриває густий шар ряски, а сама вода неприємно пахне. Дирекція парку на це має пояснення, мовляв, ряска – це явище сезонне, а річка Плоска, яка протікає у парку, має неприємний запах через те, що при високій температурі застоюється.
Хмельничанка Любов щотижня гуляє тут з дітьми. Каже, що річка брудна і непривабливим виглядом псує загальне враження парку.
– Так, можна було б чистити річку частіше, однак, мені здається, що раніше стан водних каналів у парку був ще жахливіший, – згадує молода мама.
Найбрудніше місце – під мостом. Окрім ряски, на поверхні води плаває щось схоже на піну.

1435055327_Изображение 185

Неприємний вигляд річки відкривається ще від початку парку – тут вода найбрудніша

Директор КП «Парки і сквери міста Хмельницького» Сергій Кучер, пояснює «ВСІМ»,
що річка Плоска застоюється через те, що її рівень нижчий, порівняно із Південним Бугом.

1435055201_Изображение 202– У парку Чекмана знаходяться відвідні канали річки Плоскої, яка нижча за рівнем. Виходить, що Південний Буг ніби підпирає річку. Коли він був спущений, проблем ніяких не було, – каже Сергій Кучер. – Після того, як підняли рівень води, я перегородив місце, де з’єднувались річки дерев’яними брусками. Зараз Плоска мілка, вона не тече, нагрівається і там починає цвісти ряска. Але це просто природний фактор, цей період закінчиться вже за кілька місяців. А що стосується сміття у воді, то ми його збираємо одразу.

1435055771_Изображение 203Як розповідають у Державній екологічній інспекції Хмельницької області, очищення води – це природне явище, тому спеціальної процедури чистки водойми немає.
– Спеціальної технології немає. Можна очистити лише прибережну смугу, заходи по якому відбуваються в рамках місячників, – каже «ВСІМ» старший державний інспектор з охорони навколишнього природного середовища Хмельницької області Олег Ліщук. Таке прибирання добровільне і планове. – Що ж стосується води у парку Чекмана, то це елементарне прибирання і воно не пов’язане із загальним забрудненням Південного Бугу, за фактом якого наразі відкрите кримінальне провадження і тривають слідчі дії.
Екологічна інспекція займається впровадженням державної політики в галузі охорони природного середовища шляхом проведення необхідних перевірок. Окрім цього, проводяться рейди, під час яких виявляються порушення – браконьєрство чи засмічення. Однак, ліквідація наслідків та прибирання до компетенції екологів не входить.
Виходить, аби вода стала чистішою, потрібно підняти рівень води. Для того, щоб додатково пустити воду, Хмельницьке обласне управління водних ресурсів проводило дослідження, в результаті якого встановили – для того, щоб повернути річку до нормального стану, її рівень потрібно підняти на 40 сантиметрів.

1435056030_Изображение 172Наступного місяця роботи з очищення водойм у парку проводитимуться спільно із мнсниками.
– Вже у липні плануємо промити водойму за допомогою спеціального обладнання пожежників. Якщо вода з’єднається із тією, що затікає з Південного Бугу – вже буде чистішою, – зазначає Сергій Кучер.
Для розчищення каналів парку Чекмана планується виділити близько 120 тисяч гривень на рік. Однак, чиститимуть водойми у вересні-листопаді, коли закінчиться сезон і відпочиваючих буде менше.

1435056322_Изображение 199

1435056030_Изображение 172