До уваги відпочиваючих та аграріїв

24 Червня 2015 10:56

berewit lisПожежі – це неконтрольований процес горіння, що стихійно виникає і розповсюджується в навколишньому середовищі. Він супроводжується інтенсивним виділенням тепла, диму та світловим випромінюванням, що створює небезпеку для людей і завдає шкоду об’єктам господарської діяльності та навколишньому середовищу.

Пожежі діляться на лісові і торф’яні. Лісові пожежі виникають, частіше, з вини людини та внаслідок дії деяких природних чинників (грози). Вогонь може швидко розростися і підхоплений вітром, стати вогненним валом, що знищує на своєму шляху все живе і перетворює ліси в нежиттєздатні пустелі. При цьому, виникає реальна загроза для населених пунктів, життя людей, домашніх тварин, матеріальних цінностей. Найбільш небезпечними, з точки зору виникнення, бувають жаркі та сухі літні дні з відносною вологістю повітря – 30–40%. Причинами виникнення пожеж в природних екологічних системах є необережне поводження з вогнем дітей та дорослих, спалювання сміття поблизу житлових будинків і на території, прилеглій до лісових масивів, іскри з вихлопних труб автотранспорту, блискавки, ефект фокусування сонячних променів на склі та консервних бляшанках, залишених людьми на природі.

Причиною 90% пожеж в природних екологічних системах є діяльність людини. Тому, відпочиваючи на природі, дотримуйтесь таких правил: не кидайте сірників, що горять і недопалків; не розводьте багаття та не спалюйте сміття в пожежонебезпечні періоди; розпалюйте вогнище тільки на очищеному до шару ґрунту майданчику; покидаючи місце відпочинку, загасіть вогнище водою або закидайте землею до повного припинення горіння або тління; не залишайте в лісі промаслений і просочений бензином обтиральний матеріал; не залишайте склотару, розбите скло та консервні бляшанки в місцях відпочинку (фокусуючи сонячні промені вони можуть стати джерелом пожежі); пожежу, що починається, загасіть водою, гілками листяних дерев або закидайте землею. Наближається час збирання ранніх зернових та зернобобових культур. Тому необхідно приділити значну увагу недопущенню та завчасному попередженню згорань сухої трави, соломи. Незважаючи на заборони, щороку, на полях на пагорбах та вздовж доріг можна спостерігати вогняні “фронти”, які знищують на своєму шляху все живе.

При спалюванні стерні, соломи і поживних залишків згорає гумус найбільш родючого поверхневого шару, внаслідок чого знижується біологічна активність ґрунту. Разом з стернею вогонь знищує безцінну біосферу ланів, яка могла б суттєво підвищити врожайність у наступні роки, а на їх місце приходять патогенні мікроорганізми та бур`яни.У вогні гинуть корисні комахи, які зимують у верхніх шарах ґрунту, горить і безліч різноманітногосміття, що суттєво посилює забруднення атмосферного повітря. З метою недопущення пожеж у екологічних системах, Департамент екології та природних ресурсів Хмельницької облдержадміністрації вкотре закликає громадян бути обережними у поводженні з вогнем, дотримуватись правил поведінки в лісі та недопущенні випалювання сухої рослинності або її залишків.

За інформацією Департаменту екології та природнихресурсівоблдержадміністрації