Хмельницький отримав унікальну світову нагороду – Диплом Ради Європи

24 Червня 2015 09:29

1435064612_2015-06-23-03За результатами відбору, проведеного Комітетом з соціальних питань, охорони здоров’я і сталого розвитку 21 квітня, під час весняної сесії Парламентської асамблеї Ради Європи, Хмельницькому було присвоєно нагороду “Європейський диплом”.
Вчора у французькому місті Страсбург відбулася офіційна церемонія вручення відзнак разом із урочистостями з нагоди 60-річчя Призу Європи. Хмельницьку делегацію на престижному європейському форумі очолював виконуючий обов’язки міського голови Костянтин Чернилевський.alt У своєму слові він наголосив, що «Європейський диплом» – це велика нагорода для міста – «Ми активно співпрацюємо із містами інших держав. Наразі Хмельницький підписав 14 угод про співпрацю, з них 5 міст належать до країн Європейського Союзу. Ця нагорода для усіх хмельничан. Вони добре розуміють, що перспективний напрямок розвитку – це Європа. Перший крок нашого міста уже зроблено, але за ним будуть і наступні».
Нагадуємо, виконавчий комітет Хмельницької міської ради взяв участь у конкурсному відборі, який щороку проводиться Радою Європи з метою відзначення муніципалітетів та регіонів Європи за активну роботу в напрямку євроінтеграції, поширення європейської ідеї та розвитку міжнародних зв’язків.
Для участі у конкурсі від міста Хмельницького була сформована заявка, в якій детально висвітлена проведена містом робота впродовж трьох років, за період від 2012 до 2014 року, за наступними напрямками:
– Співпраця з містами-побратимами та організація спільних заходів;
– Підтримка стосунків ВУЗів, торгової палати, професійних асоціацій, профспілок, культурних асоціацій, спортивних клубів зі своїми партнерами в інших країнах;
– Здійснення програм обміну із закордонними партнерами;
– Організація заходів європейського спрямування таких як: демонстрації на підтримку європейського об’єднання, молодіжні з’їзди, культурні зібрання, економічні конференції, міжнародні фольклорні фестивалі, спортивні заходи, музичні фестивалі, міжнародні виставки;
– Офіційне відзначення Дня Європи у місті;
– Поширення європейської ідеї серед учнів загальноосвітніх навчальних закладів міста.
Система нагород Ради Європи заснована у 1955 році та складається з «Європейського диплому», «Почесного прапору», «Почесного знаку» та «Призу Ради Європи». Цьогоріч почесними дипломами у Страсбурзі відзначили 12 європейських міст. Україну представляли делегації із Хмельницького та Рівного. Переможцями, які отримали найвищу нагороду – «Приз ради Європи» стало 2 європейських міста – Дрезден (Німеччина) та Вара (Швеція).
Відео церемонії нагородження можна переглянути тут.
«Європейський диплом», який вчора отримало наше місто, – це четверта ступінь нагороди Асамблеї та перший крок Хмельницького до найвищої відзнаки.

Отримання європейських нагород значно підвищує авторитет міст та відкриває нові можливості у сфері співпраці з міжнародними установами.