Кадастровий номер – що треба знати?

1 Липня 2015 08:54

1435671675_793Виходячи із того, що на адресу громадської організації «Юридично-Інформаційний Центр» надходять повідомлення та звернення щодо роз’яснення поняття «кадастрового номера», порядку визначення та можливі ризики у відсутності такого юридичного елемента. Підготовлено інформаційно – правове роз’яснення законодавства щодо зазначного питання.
Так, виходячи із вимог Земельного кодекса України, Закону України «Про Державний земельний кадастр», та інших похідних нормативних докіментів слід зазначити:
По-перше, кадастровий номер земельної ділянки – це індивідуальний цифровий код земельної ділянки, що не повторюється на всій території України, присвоюється земельній ділянці з метою її ідентифікації та зберігається за нею протягом усього часу існування такої ділянки. Незалежно від зміни власників номер не змінюється.
По-друге, державні акти на право власності на земельну ділянку, які видані та не містили інформації щодо кадастрового номера земельної ділянки (так звані «старого зразку») то таким земельним ділянкам кадастрові номери відповідно присвоєні не були. При цьому такі документи повністю юридично дійсні незалежно від дати їх видачі та не позбавленні власника в користуванні земельною ділянкою. Відсутність кадастрового номеру суттєво підвищує ризик втрати права власності на земельну ділянку або можливість межового спору.
Присвоєнням кадастрового номеру займаються виключно державні кадастрові реєстратори, які працюють у відповідних територіальних органах Держземагенства. Так земельна ділянка може бути внесена у Державний земельний кадастр України лише за наявності кадастрового номеру.
По-третє, в разі якщо власник земельної ділянки вирішив здійснити будь-яку дію щодо відчуження (продати, подарувати, заставити, тощо), одразу ж виникнуть проблеми у зв’язку із відсутністю кадастрових номерів земельних ділянок. Наявність кадастрового номеру є обов’язковою умовою для здійснення будь-яких юридичних дій, пов’язаних із земельною ділянкою. Без кадастрового номеру земельну ділянку неможливо – продати, подарувати, успадкувати, заставити, поділити чи об’єднати, здати в оренду, внести в статутний фонд підприємства, тощо.
Присвоєння кадастрових номерів на вже існуючі приватизовані земельні ділянки при наявності державного акту відбувається на підставі технічної документації із землеустрою, а також внесенням відомостей про земельну ділянку до бази даних автоматизованої системи державного земельного кадастру.
Складання технічної документації із землеустрою здійснюється організаціями, які мають відповідну Ліцензію на здійснення землевпорядних робіт.

Громадська організація «Юридично-Інформаційний Центр» адреса:                      м.Хмельницький, вул.Свободи, 70, кім.113,
юрист Літвін Олег Юрійович, тел. 067 – 381 06 – 41