Затрати на весняну посівну на Хмельниччині збільшились на 70%

8 Липня 2015 10:59
dnepr.com

dnepr.com

Про це заявив заступник голови обласної державної адміністрації Володимир Кальніченко.

На Хмельниччині почались жнива і 16 районів області долучились до збирання. В середньому по області зараз врожайність складає 45 центнерів з одного гектару. Володимир Ілліч наголосив, що першими жнуть ті ділянки, де технологія була недотримана, чи було забагато або замало вологи. Тому в подальшому врожайність з одного гектару може збільшитись.

На сьогоднішній ранок врожайність озимого ріпаку 24 центнери з гектару. Загалом вже обмолочено 1115 гектарів.

“Наше головне завдання при повному дозріванні врожаю оперативно його зібрати і не допустити втрат від стихійних лих: зливи, бурі. Сподіваюсь, що у нас цього не буде”, – наголосив Володимир Кальніченко.

Також він відзначив, що в середньому по Україні затрати на проведення весняної посівної збільшились на 70%. Згідно з попередніми розрахунками, на Хмельниччині цей показник досяг 65%. За словами Кальніченка це стало наслідком курсової політики щодо національної валюти, оскільки всі засоби захисту та мінеральні добрива в Україні не виробляються, а ціна на паливно-мастильні матеріали у порівнянні з минулим роком піднялась майже вдвічі.

Окрім того Володимир Ілліч наголосив, що в обласній адміністрації відпрацьовують механізм за допомогою якого можна буде зробити дешевшим хліб для населення.

“Ми хочемо втримати ціну соціального хліба на тому рівні. Так само і продукти першої необхідності, які прописані у розпорядженні голови обласної адміністрації. Звичайно, важелів адміністративного впливу чи управлінського характеру немає. Це все ми будемо відпрацьовувати на рівні спільних домовленостей з виробниками, на довірі, взаємному авторитеті”, – наголосив Кальніченко.