Капкани бюджетної децентралізації – Хмельницький не хоче утримувати лікарню залізничників

15 Липня 2015 17:39

Депутати Хмельницької міської ради не підтримали рішення про прийняття у комунальну власність цілісного майнового комплексу державного закладу “Вузлова лікарня станції Гречани Південно-Західної залізниці”.

“За” проголосували лише 10 обранців на сьогоднішній сесії міськради.

Суть проблеми у тому, що Міністерство інфраструктури України поставило перед фактом місцеву владу: фінаснувати і повністю утримувати медичний заклад залізничників за рахунок міського бюджету. До кінця року відомчій лікарні необхідно 4,5 млн. грн, а на 2016-й – понад 11 млн. грн.

Такий механізм передачі здійснюється на підставі додатку №10 до Закону України “Про державний бюджет на 2015 рік”, де передбачений перелік закладів, установ організацій та закладів освіти, культури, охорони здоров’я і фізичної культури, які передаються на фінансування місцевим бюджетам.

Разом з тим, депутатів обрив той факт, що лікуватися мешканці мікрорайону Гречани у лікарні залізничників не зможуть.

Крім цього, через бюджетні зміни з 1 січня цього року працівники вузлової лікарні зіткнулися з несвоєчасною виплатою заробітної плати. Тільки за січень-лютий 2015 року борги становили 2 млн. грн.

В інтерв’ю НГП в.о. мера і сектар ради Костянтин Чернилевський зазначив, що з самого початку було не виписано досконало подальше функціонування залізничної лікарні.

“Субвенцію охороні здоров’я міста виділено на суму 169,7 млн. грн, тобто у розмірах, передбачених на медицину у 2014 році. Тобто не збільшено. Водночас облдержадміністрація вирішує за місто, що вузлова лікарня повинна фінансуватися з міського бюджету, хоча держбюджет визначив — передається Хмельницькій області. Виникає питання: сума на міську галузь охорони здоров’я не збільшилась, але залізничну лікарню (відомчу, обласного формату з підрозділами в районах), на думку області, місто має утримувати. За чий кошт?” – запитував він.