У Хмельницькому на громадських слуханнях перевізники проголосували за збільшення тарифів на проїзд

22 Вересня 2015 12:46

грошіУ кінотеатрі ім.Шевченка 21 вересня відбулись громадські слухання щодо встановлення тарифів на проїзд у автобусах та маршрутках Хмельницького. На слухання зареєструвались 340 чоловік.

Як повідомили НГП  працівники виконкому, що проводили реєстрацію перед входом у зал, левова частка присутніх – перевізники.

Метою зібрання було знайти рішення щодо цін на проїзд, яке б влаштовувало і громаду міста і перевізників. Або ж останні мали переконати містян та аргументувати свої тарифи розрахунками.

Проте через брак цікавості інших містян до заходу,  у залі були присутні переважно зацікавлені особи, які і вирішили справу на свою користь.

Після двох годин жвавих обговорень заступник міського голови Андрій Капура намагався підбити підсумок та зачитав присутнім проект рішення, що виноситься на найближчий виконком, 23 вересня.

Згідно з цим проектом, ціна на проїзд в автобусі становитиме 3 грн та 3,50 – у маршрутному таксі з набранням чинності цих тарифів з 1 листопада. Проте громада тричі відмовилась голосувати за це рішення.

Врешті-решт присутні з п’ятої спроби проголосували за те, що в разі прийняття виконкомом такого рішення, тарифи діятимуть вже наступного дня, у п’ятницю, 25 вересня. Також на слуханнях постановили створити комісію, яка ретельно вивчатиме питання ціноутворення у Хмельницькому транспорті.

Проте остаточне рішення залишається за членами виконкому, а сьогоднішнє обговорення стане лише основою для нього.

Як відомо, у Хмельницькому на маршрутні перевезення діє певна монополія. Лише п’ять підприємств здійснюють перевезення по всьому місту. До того ж у деяких зареєстрованих фірм немає жодного власного автомобіля, а лише наймані водії зі своїми транспортними засобами, що сплачують фірмі щоденну фіксовану суму із загальної виручки. Активісти стверджують, що в залежності від популярності маршрута сума коливається від 300 грн до 800.

На слуханнях активісти неодноразово закликали водіїв виходити “з-під ярма липових директорів” та гуртуватись у власні об’єднання,  щоб працювати на себе і не сплачувати “поборів”. Але переважно такі заклики сприймали зі свистом та тупотінням ніг. Активіст Сергій Скоробогатий запропонував всі перевезення у Хмельницькому віддати комунальному підприємству.

На це Андрій Капура зазначив, що питання переведення всіх пасажирських перевезень на комунальне підприємство постійно обговорюється. Проте у 2012 році було прийняте рішення, згідно з яким провели конкурси на перевезення і до 2017 року немає можливості щось робити з маршрутами. Через суд розривати договори недоцільно.

Відомий на Хмельниччині колишній депутат Верховної Ради Лев Бірюк взагалі заявив, що єдине оптимальне рішення – це винесення питання тарифів на референдум.