Опубліковані документи ОУН з відкопаного на Хмельниччині бідону

16 Жовтня 2015 10:58

У вільний доступ виклали 63 документи ОУН, які випадково у 2014 році відкопали на краю лісу біля села Кадиївці Кам’янець-Подільського району Хмельницької області, передає “Громадське телебачення”.

Як зазначає Центру досліджень визвольного руху, інформаційні матеріали українських повстанців знаходились в бідоні, який понад 60 років пролежав у землі.

Загалом там був 81 документ, 18 з яких ще знаходяться на реставрації, а також шматки тканини, декілька десятків пар нових жіночих бавовняних панчіх, набір для гоління (лезо, помазок, півпляшки одеколону), близько десятка новеньких кишенькових дзеркалець і дещо із посуду.

379108f-rechi-z-bidonu

«Особливість цього архіву ОУН в тому, що його знайшли поза межами Західної України. За весь час на Хмельниччині було знайдено всього два схожих архіви, один з яких ми сьогодні публікуємо онлайн», — розповів керівник Архіву ЦДВР Андрій Усач.

Документи закопали не раніше 1950 року, в основному це інформаційні видання підпілля ОУН — брошури та листівки, а також зошити із рукописними нотатками та фото.

688944e-screenshot-1

Більшість документів датуються 1945-1950 роками.

b476649-screenshot-2

Особливу цінність для дослідників мають вісім фото підпільників, що діяли на півдні сучасної Хмельницької області.

dfeb81d-screenshot-4

Електронний архів визвольного руху відкритий у березні 2013 року Центру досліджень визвольного руху, Львівського національного університету імені Івана Франка та Національного музею «Тюрма на Лонцького».

Сьогодні в архіві доступні копії 22 507 документів. Місія проекту — робити минуле доступним.