Якщо хмельничани не встигнуть встановити лічильник за 2 місяці, їм відключать газ

21 Жовтня 2015 18:00

Якщо хмельничани не встигнуть

До 1 січня 2016 року абоненти, які використовують газову плиту та колонку, мають встановити газові лічильники. Інакше газовики лякають, що вже з нового року такі громадяни залишаться без блакитного палива.

З початку року хмельничанам безкоштовно встановили 608 газових лічильників. На облаштування безкоштовними лічильниками помешкань з газовою плитою та газовим водонагрівачем виділили 1,2 мільйони гривень.

У той час в області ще залишилось майже 3 тисячі споживачів, які використовують газову колонку та плиту, але і досі не мають лічильника. Цю категорію абонентів Закон України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» зобов’язує встановити газові лічильники до 1 січня 2016 року, оскільки вони дозволять вести облік спожитого газу. Газовики зазначають, що хмельничани, які не встановлять лічильник до визначеного законом терміну, залишаться без газопостачання, а для повторного підключення купуватимуть лічильник за власний кошт. Та все ж у Хмельницькгазі обіцяють, що підключати абонентів повторно будуть безкоштовно.

– Встановлення проходить складно, тому що здебільшого люди відмовляються встановлювати газові лічильники, і ми будемо змушені з 1 січня припинити їм газопостачання, – розповідає «ВСІМ» заступник голови правління ПАТ «Хмельницькгаз» Віталій Рейда.

Як зазначає Віталій Рейда, спочатку абонентів будуть попереджати. Якщо ж після декількох попереджень ті не встановлять лічильника, їх будуть відключати, перекриваючи та опломбовуючи газові труби.

Наразі процес встановлення лічильників призупинився. І не лише через відмови громадян. Хмельничани скаржаться, що безкоштовні лічильники нараховують у декілька разів більше газу, аніж ними споживається. Газовики від скарг відмахуються, мовляв, люди не звикли економити, і стверджують, що, на їх думку, звернень надходить мало.

– Були випадки, коли одній і тій же людині лічильник ми міняли 4-5 разів, тому що їх не влаштовував жоден і абонент продовжував стверджувати, що лічильник нараховує більше, аніж спожито. Тому ми таким абонентам рекомендували самим купити лічильника,  але він має відповідати державним стандартам, – каже Віталій Рейда. – Раніше норма на одну людину, яка має плиту та колонку і проживає в помешканні без лічильника, була 24 кубометри, зараз ж ця норма становить лише 9 кубометрів. Але у дійсності громадяни споживають набагато більше, вони звикли економити на сірниках, щоб розпалити колонку, але не на газу.

За його словами, газовий водонагрівач споживає за 1 годину близько 2 кубометрів газу, і через те, що досить часто колонки мають несправності та люди їх взагалі не вимикають, з того росте споживання газу. На місяць приблизно 30 кубометрів йде в пусту.

– Буває, що в квартирі прописана одна людина, а фактично проживає сім’я або ж квартиранти, і якщо не встановити лічильника, то не буде обліку спожитого газу, а відповідно, якщо нема обліку, то люди не мають стимулу економити, – пояснює Віталій Рейда.

Нагадаємо, що лише 38% хмельничан справно сплачують за спожитий газ, а станом на 1 жовтня 2015 року заборгованість за газ склала понад 90 мільйонів гривень.

Джерело: Сайт: vsim.ua