Куди відправитися в гості до Святого Миколая

9 Грудня 2015 14:57
вертеп

firtka.if.ua

В Україні відродилася прекрасна традиція – відзначати День святого Миколая, який творить дива і роздає подарунки дітям. Католики відзначають це свято 6 грудня, а православні – 19 грудня.

Резиденції святого Миколая з’являються в різних містах України – безумовно, все це свідчить про його популярність. А чудес, подарунків і свят для хлопців і дівчат ніколи багато не буває!

Сайт IGotoWorld.com розповів, де живе святий Миколай, куди можна відправитися до нього в гості під час новорічних свят, як написати йому листа або самому стати помічником святого, беручи участь у благодійності.

У Святого ціла садиба в Карпатах

Є в Україні особливе місце, де святий Миколай живе вже кілька років. Дерев’яна гуцульська хата в Карпатах, у селі Пістинь Косівського району Івано-Франківської області, стала його постійним місцем проживання. Тут він приймає діточок круглий рік, без вихідних, а не лише в грудні–січні, як в інших резиденціях.

Все навколо створено для юних гостей: безліч ігрових майданчиків, виставка різдвяних іграшок, музей природи і різні майстер-класи: вишивка, різьба по дереву і багато іншого. А якщо потрапите сюди з дітьми 19 грудня, на вас чекає веселе дійство біля ватри в садибі святого Миколая і, звичайно ж, подарунки. Правда, для неслухняних дітей заготовлені різки. Але непосиди можуть спалити їх у багатті, попросити пробачення за свою поведінку і теж отримати подарунки.

Як дістатися: прямим автобусом Київ – Косів або Київ – Верховина. А також поїздом до Івано-Франківська або Чернівців, а звідти маршруткою.

Святий Миколай влаштувався в Києво-Печерській лаврі

Цього року святий Миколай вирішив приймати гостей і в православної святині – Києво-Печерській лаврі. Його резиденцію вже відкрили в двоповерховій дзвіниці Успенського собору. Можна поспілкуватися зі святим, опустити листа в скриньку для кореспонденції, загадати бажання на спеціальній альтанці з арок.

Також гості святого Миколая можуть помилуватися інсталяцією «Різдво», відвідати виставки київських художників.

Святий Миколай приймає щосереди з 16:00 до 17:00 до 19 січня. На виставки художників можна сходити щодня з 10:00 до 17:00.

Як дістатися: їхати на метро до станції «Арсенальна».

Головну ялинку України відкриє Святий Миколай

Новий рік і Різдво у столиці в цьому році зустрінуть з розмахом. Святкова зона з катком, масою атракціонів і розваг розміститься від Софійської площі через Володимирський проїзд до Михайлівської площі. З’єднувати ці зони будуть три 24-метрових мости.

Святому Миколаю відведена почесна роль – відкрити новорічну ялинку 19 грудня, о 19:00. Він ефектно з’явиться на раритетній пожежній машині під різдвяні мелодії музикантів, що будуть його супроводжувати. І потім святий буде приймати дітей в резиденції на Михайлівській площі до середини січня.

Як дістатися: від площі Незалежності йти по вулиці Софійській до Софійської площі і звідти перейти на Михайлівську. Або відразу піднятися по вулиці Михайлівській на Михайлівську площу.

Шикарні апартаменти Миколая на ВДНГ

В Національному виставковому центрі не поскупилися на місце під резиденцію святого Миколая та Діда Мороза – відвели цілий павільйон площею 2 тисячі квадратних метрів. Благо, простори ВДНГ це дозволяють!

Під час свят буде відкрита ціла «Зимова країна»: найбільша у столиці ковзанка, крижані гірки висотою 12 м і, можливо, найбільша – 20 м. І безліч розваг. «Зимова країна» працює по буднях з 10:00 до 23:00, а у вихідні до 24:00. Вартість квитка 25–70 грн. Якщо прийти до 10:00, в зону розваг можна потрапити безкоштовно.

Як дістатися: метро до станції «Виставковий центр».

Святий Миколай у Мамаєвій слободі

В козацькому селищі Мамаєва Слобода в Києві резиденція святого Миколая працюватиме з 8 по 28 грудня.

Діти отримають подарунки і зможуть пройти майстер-класи у скансені, де бережуть народні традиції. В тому числі і майстер-клас з випікання медових пряників, «миколайчиків», в українській печі. Це традиційний український сувенір.

Як дістатися: метро до станції «Шулявська», звідти троллебусом № 27 і 27-К або маршрутками № 232, 201. Від станції метро «Палац спорту» до Мамаєвої Слободи ходять маршрутки № 427 та 471, від ЦУМу на Хрещатику – № 433, від терміналу «Південний» на ж/д вокзалі – № 454.

У Львові вже відкрили резиденцію Святого Миколая

У культурній столиці України – Львові волонтери теж знайшли місце для резиденції шанованого святого. Вона розмістилася в парку Знесіння на території готельно-ресторанного комплексу Kavalier Boutique Hotel. Резиденція буде відкрита до 21 січня, з 12:00 до 19:00.
Виконувати замовлення на подарунки святому Миколаю тут допомагають ельфи.

Як дістатися: готель знаходиться на вулиці Старознесенській, 70. Від ж/д вокзалу і головного автовокзалу їхати маршруткою № 25

Святому Миколаю облаштують будиночок у лісі під Одесою

Обожнюваному дітворою святому доводиться встигати скрізь, переміщаючись з півночі і заходу України на південь, у морське місто Одесу. Правда, не в саме місто, а в Савранський ліс – ландшафтний заказник. У цьому році 19 грудня тут відкриють маленький будиночок святого Миколая, але одеська влада обіцяє з часом відвести Чудотворцю цілий палац!

У своїй новій маленькій резиденції святий буде приймати до 21 січня: можна буде сфотографуватися з ним, з його помічниками-ельфами та іншими лісовими мешканцями. Для дітей тут влаштують фестиваль з іграми і всілякими смаколиками.

Як дістатися: Савранський ліс знаходиться в 200 км від Одеси. Екскурсії організовують туристичні компанії. Якщо добиратися самим – машиною по Київській трасі близько 2 годин їзди. Або автобусом Одеса – Саврань з центрального автовокзалу.

Святий Миколай привітає дітей у козацькому Чигирині

Ініціаторами створення резиденції святого Миколая в козацькому краю виступили активісти туристичного руху. Поселять чудотворця тут на місяць: з 19 грудня до Водохреща – 19 січня. Діти зможуть пройти майстер-класи національних ремесел: гончарства, ковальства, різьби по дереву і багато іншого. Також усіх відвідувачів чекають ігри на свіжому повітрі.

19 грудня тут влаштують грандіозне свято: відкриють церкву святого Миколая, встановлять рекорд України на найбільший гречаник.

Як дістатися: організовуються екскурсійні тури. Або самостійно автобусом до Черкас, звідти маршруткою до Чигирина. З деяких міст ходять прямі автобуси на Чигирин.

Казкова резиденція Святого в Кам’янці-Подільському

Святий Миколай відкриє свою резиденцію і в Кам’янці-Подільському. Розміститься його казковий будиночок прямо на центральній площі Подільський ринок перед ратушею. Якщо точніше, то це старовинний особняк готелю Reikartz, і резиденція відкривається тут не перший рік – як соціальний проект.

Тут Миколай прийматиме гостей з 13 грудня по січень – відкриє майстерню новорічних чудес, на те ж він і Чудотворець! Звичайно ж, він буде дарувати подарунки і гарний настрій: дітей і дорослих чекають театралізовані вистави, конкурси та майстер-класи.

Як дістатися: до Кам’янця-Подільського можна доїхати поїздом, до центральної площі Подільський ринок – будь-якою маршруткою, яка йде в старе місто, готель знаходиться за адресою: вул. Старобульварна, 2. Від нього 5 хв ходьби до Кам’янець-Подільської фортеці, яка є символом міста.

І навіть в Бердичеві…

В містечку Бердичеві на Житомирщині теж віддають шану українським традиціям. Благодійні організації поселили святого Миколая в дитячому клубі.
Діти можуть приходити сюди до 25 грудня – розповісти святому Миколаю про свої добрі справи або прочитати вірш і отримати подарунок. А можна і самим подбати про подарунки для дітей-сиріт, інвалідів або тих, чиї батьки перебувають в АТО: принести солодощі, іграшки та отримати посвідчення помічника святого Миколая.

Як дістатися: невелика резиденція Миколая знаходиться в дитячому клубі «Рожевий слон» на вулиці Європейській 19/10. Вулиця Європейська починається від ж/д вокзалу.

Забіг у новорічних шапках та інші добрі справи

Подібно святому Миколаю, ви можете самі долучитися до благодійності і подбати про подарунки для тих, хто має в них потребу. В Україні влаштовують безліч таких акцій, де можна і розважитися самим, і зробити добру справу для інших.

На честь святого Миколая у Києві влаштують наймасовіший забіг у новорічних шапках. Захід, який претендує на рекорд України, відбудеться 19 грудня.

Взяти участь у ньому можуть як діти, так і дорослі. Молодші учасники побіжать по вулиці Еспланадній, а дорослим приготували більш довгий маршрут: вулиці Еспланадна, Саксаганського, Льва Толстого, Жилянська і Шота Руставелі. Внесок за участь: 250 грн для дорослих і 60 грн для дітей. До вартості входять новорічна шапка, номер, медаль, яку кожен учасник отримає на фініші, і персональні фото. Половина зібраних коштів піде на благодійність для дітей-сиріт.

У Мистецькому арсеналі в Києві працює пошта святого Миколая та організована благодійна акція: збирають подарунки для дітей-сиріт та дітей бійців, які постраждали в зоні АТО й перебувають на лікуванні.

У Харкові 16 грудня відбудеться благодійний концерт, де виступатимуть Руслана та Олег Скрипка з гуртом «ВВ». На концерт, в першу чергу, запросять дітей бійців, які загинули, пропали безвісти або були поранені. Крім того, для цих дітей під час концерту організують збір коштів.

В Одесі до Дня святого Миколая організували благодійний марафон у навчальних закладах. Мета – зібрати кошти для воїнів у зоні АТО, їхніх сімей та дітей, медпрацівників і волонтерів, що допомагають захисникам, для дітей з малозабезпечених сімей. У програмі марафону – майстер-класи з випікання та розпис новорічного печива, розпродаж іграшок і сувенірів, збір теплих речей для бійців, і навіть плетіння масксіток.

Благодійні акції зі збору подарунків для дітей-сиріт, малозабезпечених проходять у багатьох містах України. Так, канцелярія святого Миколая запрацювала в Дніпропетровську. Багато років поспіль акція «Святий Миколай – дітям» проходить в Кременчуці: волонтери з числа студентів і старшокласників стоять у магазинах і пропонують купити дітям подарунки, а також збирають їх у навчальних закладах. Подібні акції проходять в Ужгороді, Миколаєві, і з кожним роком ця традиція охоплює все більше міст. Адже це так приємно – дарувати свято іншим і собі самому, радуючи дітей!

Як написати листа Святому Миколаю

IGotoWorld.com бажає всім добра і запрошує відправитися в гості до святого Миколая або, принаймні, написати йому листа. У деяких регіонах святий на листи відповідає особисто.

Зробити це дуже просто. Ось адреса пошти святого Миколая в його гуцульській резиденції в селі Пістинь: st.nicholas.estate@gmail.com

Ще один спосіб – опустити лист або малюнок до спеціальної скриньки у відділенні «Нової пошти» у вашому місті. Звідси листи доставляють до київської резиденції святого Миколая на Михайлівській площі в Києві.

Поспішайте: спеціальна пошта працює до 16 грудня. А святий чекає ваших малюнків! Автори листів, які відвідають Київ під час свят, зможуть отримати солодкі подарунки від Миколая в його резиденції на Михайлівській площі.

Листи святому Миколаю, звичайно ж, приймають у всіх його резиденціях: там є скриньки для пошти.