За 11 місяців інфляція на Хмельниччині сягнула 41,5%

9 Грудня 2015 16:46
transkarpatia.net

transkarpatia.net

Протягом січня-листопада цього року інфляція на Хмельниччині сягнула 41,5% порівняно з початком року.

Такі дані оприлюднило Головне управління статистики в області.

За інформацією облстату, на споживчому ринку області в листопаді п.р. ціни на продукти харчування та безалкогольні напої підвищилися на 2%. Найбільше (на 18,3–8%) подорожчали овочі, яйця, цукор, молоко; на 6,2–1,2% – сало, масло, продукти переробки зернових, сметана, сири, кисломолочна продукція, м’ясо птиці, кондитерські вироби з борошна.

Водночас на 4,8–0,9% подешевшали рис, фрукти, свинина, риба та продукти з риби, безалкогольні напої.

Алкогольні напої та тютюнові вироби подешевшали на 1,6%, що пов’язано зі здешевленням тютюнових виробів на 3,1%. У той же час алкогольні напої, навпаки, подорожчали на %.

Зростання цін (тарифів) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива на 3,5% зумовлене головним чином підвищенням тарифів на опалення на 46,5%. Крім того дорожчим на 11,6% став скраплений газ.

У сфері охорони здоров’я ціни зросли на 1,1%, зокрема, вартість послуг лікарень збільшилася на 3,2%, фармацевтичної продукції – на 0,8%, амбулаторних послуг – на 0,4%.

Підвищення цін на транспорт у цілому на 0,6% пов’язано з подорожчанням автомобілів на 4,4%. Разом з тим дещо знизилася ціни на паливо та мастила (на 0,1%).

Серед інших товарів та послуг на 0,7–1% підвищилися ціни на одяг і взуття, предмети домашнього вжитку, побутову техніку та поточне утримання житла, на послуги ресторанів та готелів, у сфері відпочинку та культури.