Дитячий світ» можуть закрити на ремонт і… перейменувати

15 Січня 2016 14:05
 «Дитячий світ» можуть закрити

Міська влада хоче оновити стареньку будівлю в центрі Хмельницького. І зміни можуть торкнутися не лише стін, вікон та сходів. В кабінетах міськвиконкому звучать пропозиції і про зміни назви.

Торгівельний центр знаходиться у самому серці Хмельницького. Хоча й вивіски «Дитячий світ» на ньому немає, та що це за споруда та де вона знаходиться знає кожен хмельничанин. Усі, напевно, уже звикли й до того, як виглядає торгцентр, якому цьогоріч виповнюється 60 років. Та згодом це може змінитися. Міська влада, комунальною власністю якої є «Дитячий світ», планує затіяти капітальний ремонт.

Та це лише плани і вони недешеві. Навіть оновлення лишень самого фасаду може влетіти міському бюджету в копійочку. Саме із ремонту зовнішньої частини будівлі хотів розпочати мер Хмельницького Олександр Симчишин. Та після почутого на засіданні виконкому він, схоже, змінив своє бачення вирішення ситуації.

– «Дитячий світ» програє конкурентам у всьому. Сусідні торгові центри пропонують кращі умови та меншу вартість оренди. З часом, не змінюючи нічого, ми можемо просто втратити комунальну власність міста, – каже Олександр Симчишин. – Потрібно разом з усіма відповідними відділами та й самими підприємцями знайти вірну концепцію подальших дій.

На засіданні міськвиконкому чимало його членів висловлювалися за те, що споруда потребує капітального ремонту. Хоч і все це дороговартісне. На думку Сергія Мандзія, приблизний кошторис капремонту – 20 мільйонів гривень. А терміни робіт – не менше 6 місяців.

– На весь цей час підприємців потрібно буде виселити з «Дитячого світу». Думаю, що не усі це зрозуміють. Можуть побоятися, що не вдасться повернутися на свої місця після ремонту, – каже начальник міського управління комунального майна Володимир Івашко.

Така позиція підприємців, якщо чесно, дещо дивує. Вони жаліються на поганий стан приміщень, застарілу систему опалення, погану вентиляцію…

– Взимку нам холодно, а влітку – жарко. В таких умовах працювати важко. А клієнтів, яких через нестабільну ситуацію в країні стало менше, привабити все важче, – каже один із орендарів «Дитячого світу».

Та закриватись через ремонт майже ніхто не хоче. Хтось каже, що потрібно робити все поступово і сучасні технології дозволять робити все без особливого шуму та пилу. Інші взагалі проти будь-яких змін. Мовляв, люди звикли до того, що є і визнають «Дитячий світ» лише таким, яким він є сьогодні.

Поки у виконкомі вирішили продовжити термін оренди усім бажаючим на 2 роки та 6 місяців. Саме через стільки закінчуються уже діючі договори із підприємцями, які можна розірвати лише через суд. Протягом цього часу шукатимуть шлях до змін, який влаштує усіх.

Щодо пропозиції перейменування, то звучала вона від декількох громадських активістів. На їхню думку, хмельничани знають про “Дитячий світ” та його місце знаходження. А от гості міста – ні. Нова назва та вивіска можуть вирішити цю проблему.

Джерело: Сайт: vsim.ua