Нове оподаткування майна в Хмельницькому: скільки платитимемо і за що? (Доповнено)

18 Січня 2016 17:00
adm.km.ua

adm.km.ua

На найближчу сесію Хмельницької міської ради буде виноситись проект рішення про зміни оподаткування нерухомості. Насправді це ініціатива не місцевого самоврядування, а фактично узаконення змін до податкового кодексу, які буди ухвалені Верховною Радою в кінці грудня.

Податок на нерухомість у Хмельницькому діє вже два роки. Однак тепер “поріг оподаткування” знижено. Раніше цей податок стосувався лише власників квартир площею понад 120 м2, тепер поріг оподаткування знижено до 60 м2. Квадратура будинків, що тепер оподатковується, теж зазнала змін: якщо раніше доводилось платити за площі понад 250 м2, то тепер доведеться платити за нерухомість площею понад 120 м2.

Податок нараховується не за всю площу, а лише за “понаднормові” квадратні метри. Якщо ж одна особа володіє і квартирою і будинком, площі яких у сумі не перевищують 180 кв. м, податок не нараховується.

Приміром, ваша квартира має площу 73 квадратні метри, за рік вам доведеться заплатити 179 гривень 14 копійок. По 13,78 гривень за кожних 13 “зайвих метрів”. Якщо у вас дві квартири по 60 квадратних метрів, платити доведеться за “зайві” 60 метрів. Податок нараховується не за кожен об’єкт окремо, а за всю власність та її квадратуру у сумі.

Якщо ж у платника податку у власності квартира площею більше 300 квадратних метрів або будинок площею більше 500 квадратних метрів – до ставки податку додається 25 тисяч гривень за кожен такий об’єкт.

Начальник управління фінансів Сергій Ямчук зазначив, що оподаткування за новими ставками для фізичних осіб буде відбуватись з 2017 року, для юридичних осіб – вже цього року. У 2016 хмельничани будуть оподатковуватись за старими ставками. За його словами, податкова зараз напрацьовує інформаційну базу. Податкові платіжки приходитимуть поштою.

Транспортний податок. Тепер, якщо ви маєте автомобіль з року випуску якого минуло не більше п’яти років (включно), що коштує більше 1 млн 33 тисяч гривень (750 мінімальних зарплат), за нього доведеться заплатити транспортний податок у розмірі 25 тисяч гривень на рік.

Ставка податку буде встановлена з розрахунку на календарний рік за кожен легковий автомобіль, що є об’єктом оподаткування.

Начальник фінансового управління Сергій Ямчук у коментарі НГП зазначив, що у 2015 році в міський бюджет надійшло 3 млн 162 тисячі гривень транспортного податку. Однак у подальшому очікується збільшення цієї суми, оскільки з, ймовірними, нововведеннями під оподаткування підпадає значно більше автівок: якщо раніше вони не оподатковувались через об’єм двигуна, то тепер достатньо високої середньоринкової вартості.

Міський голова Олександр Симчишин наголосив, що від завтрашнього дня, 19 січня цей проект рішення починають вивчати всі постійні комісії міської ради, а остаточне рішення прийматимуть депутати на сесії 27 січня.