МІСТА ХМЕЛЬНИЧЧИНИ НЕ ГОТОВІ ВЗЯТИ НА СЕБЕ ОБОВ’ЯЗКИ ДЕРЖАВИ

26 Січня 2016 15:05
vsim.ua

vsim.ua

Йдеться про субвенції на утримання профтехосвітніх закладів та пільгові перевезення.  Із січня цього року таке право чи, швидше, обов’язок, – держава делегувала місцевому самоврядуванню. Однак, стільки коштів у місцевих бюджетах просто немає. Принаймні, про це заявили в одному із найбільших міст області – Старокостянтинові. До того, ж у Хмельницькій регіональній Асоціації міст України запевняють: така децентралізація порушує Конституцію України.   

Старокостянтинів – одне з міст, де не збираються виконувати розпорядження держави – фінансувати із місцевого бюджету профтехосвіту та перевезення пільговиків. Аргументують це тим, що у скарбниці не знайти зайвих 26 мільйонів.

Автор. Якщо все ж таки у бюджеті і передбачити такі видатки – то це буде єдине, на що вистачить Старокостянтинівських грошей.

І так горе, і так біда. Проте, у мерії вже почали шукати вихід із ситуації. Для компенсації пільгових перевезень – адресна допомога. У крайньому разі – відміна пільг. Для професійного технічних закладів – поступова передача їх на баланс міста.

Та це все має зробити держава, переконують у Старокостянтинові. Підтримують їхню позицію ще 35 населених пунктів. Всі вони входять у Хмельницьку регіональну Асоціацію міст України. І нещодавно на засіданні розглядати цю проблему. Дійшли висновку, що для початку фінансування профтехосвіти і пільгових перевезень немає юридичних підстав. Їхню позицію підтримала Асоціації міст України, яка, після детального аналізу законодавства, не радить брати на себе обов’язки держави.

У Департаменті фінансів облдержадміністрації кажуть, усе законно. І деякі міста вже почали, хоч і потихеньку, знаходити у своїх бюджетах кошти на профтехосвіту та пільгові перевезення.

Проте розуміють, що питання проблемне. Тому сподіваються, що після першого кварталу бюджет переглянуть і знайдуть додаткові кошти. Однак, Микола Мельничук у це не вірить.

Тож наразі Асоціація міст Хмельниччини готує звернення до уряду з вимогами виконувати ті зобов’язання, які на нього покладені.