Служба автодоріг у Хмельницькій області: вирубка дерев вздовж доріг проводиться законно

3 Лютого 2016 17:03

У Хмельницькій області вирубка дерев вздовж доріг проводиться на законних підставах. Про це заявив провідний інженер відділу ремонту та експлуатаційного утримання доріг та штучних споруд Служби автомобільних доріг Сергій Пирогов.

Згідно Державного стандарту щодо експлуатаційного стану автомобільних доріг від 1997 року відстань від кромки проїзної частини до дерева має складати в залежності від категорії дороги від 8, 25 до 14 метрів.

1

Більшість дерев посадили ще за часів Радянського Союзу, тому ці норми не були дотриманні. Окрім того дерева, як правило, багаторічні та створюють небезпеку для учасників руху.

Окрім того, до Служби автомобільних доріг звертаються сільські ради, представники електромереж з проханням вирубки дерев, які створюють аварійні ситуації на проїзній частині та несуть загрозу електромережі.

Служба автомобільних доріг видає лісорубний квиток філіям Облавтодору, які, власне, й проводять вирубку дерев на тій чи іншій ділянці.

«Кожне дерево, котре підлягає вирубці, обліковується відповідним чином, визначається його кубатура та якість деревини. – зазначає Сергій Іванович, – Вирубане дерево реалізовується філіями облавтодору за ціною, яку визначає лісництво на аукціонних торгах. Кошти, вирученні від продажу, йдуть на ремонт тих же доріг. Податки від виручки йдуть, до речі, у скарбничку місцевих громад».

За словами провідного інженера, за останні десять років на вирубку старих дерев вздовж доріг області щорічно видається 50-60 лісорубних квитків.

2

Стосовно побоювань деяких автомобілістів щодо того, що під час снігопадів дороги, які залишились без дерев на обочині, замете, Сергій Пирогов зазначає, що на таких проблемних ділянках служба проводить кущові насадження. Більше того, не всі дороги потребують висадки дерев. На окремих напрямках цього робити не слід, оскільки режим вітру та рельєф місцевості за наявності насаджень навпаки може привести до снігових заметів.

Більше того, дотримання відповідних стандартів у відстані від дороги до зелених насаджень приведе до зменшення випадків важкого травмування в результаті ДТП, оскільки досить часто у зимову погоду автомобіль викидало у кювет і він вдарявся у дерево.

Тому Служба автодоріг вважає, що рубка проводиться законно, в межах нормативних актів та в зв’язку з виробничою необхідністю, з метою забезпечення безпеки учасників дорожнього руху на автодорогах області.