Екс-директор ХАЕС нашкодив “Енергоатому” на 23 мільйони

17 Лютого 2016 15:03

судСуд стягнув з колишніх працівників «Хмельницької АЕС» на користь «Енергоатому» 23,58 млн грн матеріальної шкоди.

Про це свідчить ухвала Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 3 лютого, пишуть “Наші гроші”.

Солідарно з колишніх заступника начальника УВТК ХАЕС Вячеслава Улянича, начальника УВТК Миколи Рижика і головного інженера Володимира Софіюка стягнуто 15,04 млн грн. Крім того, Володимир Софіюк має виплатити «Енергоатому» окремо ще 8,54 млн грн.

У 2009-2010 рр. суд визнав їх винними у зловживанні службовим становищем з тяжкими наслідками і засудив до 5 років умовно із забороною займати посади протягом 2-3 років.

Вироком встановлено, що у листопаді 1999 – серпні 2000 рр. вони затвердили фіктивний акт на відповідність конденсатора парової турбіни стандартам і технічним умовам.

Це дало змогу знизити його вартість з 26,18 млн грн. до 3,77 млн грн., після чого конденсатор по бартерному договору був вивезений до ТОВ «Енергетика» (Дніпропетровськ) в обмін на циліндр високого тиску до парової турбіни.

Договір з фірмою Софіюк вже підписував як в.о. гендиректора ХАЕС. У результаті з держвласності протиправно вибуло обладнання атомної станції, у зв’язку з чим ХАЕС спричинено шкоду на 15,04 млн грн.

Крім того, Софіюк, будучи в.о. гендиректора ХАЕС, у 2000 році провів конкурс на проведення модернізації статора турбогенератора енергоблоку №2, переможцем якого став ВГЦ «Піраміда» (Львів). Фірма поставила атомній станції запчастини і матеріали виробництва польської фірми «Alstom Power Generators Sp.ro.o» на 26,26 млн грн.

Як сказано у вироку, ціни посередника були завищені на 8,54 млн грн, і Софіюк не використав можливості закупити матеріали напряму. Також при проведенні тендеру Софіюк не провів належну оцінку конкурсних пропозицій, не надав проект договору для економічної оцінки відповідним підрозділам ХАЕС.

Прокуратура Хмельницької області в інтересах «Енергоатому» у 2011 році звернулася до суду з вимогою стягнути 23,58 млн грн шкоди з посадовців ХАЕС. Апеляційний суд задовольнив цей позов влітку 2015 року, а Вищий спецсуд залишив цю постанову в силі.

Нагадаємо, у 1999-2000 роках ХАЕС очолював Юрій Недашковський. У липні 2000 року він став керівником «Енергоатому» і призначив керівником атомної станції Софіюка. Згодом Недашковський не фігурував у кримінальному провадженні по «Піраміді» і нині знову очолює «Енергоатом».

За даними ЗМІ, Недашковський був призначений за протекцією Миколи Мартиненка. Колишній нардеп від «Народного фронту» зараз фігурує у кримінальних провадження в Україні, Чехії, Швейцарії за підозрою у хабарництві на користь чеської фірми «Ṥkoda JS» на підрядах «Енергоатому». Ця фірма належить російському «Газпромбанку», який контролюється найближчим оточенням Володимира Путіна.