Хмельницьким газовикам заборонили донараховувати борги населенню, яке немає лічильників

24 Березня 2016 12:31
zaxid.net

zaxid.net

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк назвав незаконним нарахування газопостачальними компаніями сум за природний газ для населення за місячною нормою 6 кубометрів на особу, і заявив про затвердження урядом нової норми в 4,4 кубометра.

Про це він заявив на засіданні уряду 23 березня, пише УНІАН.

За словами прем’єра, ряд облгазів на початку 2016 року через суд домоглися скасування минулорічного постанови Кабміну про норму щомісячного споживання газу населенням без лічильників в розмірі 3 кубометра, що повернуло в дію стару норму.

В результаті чого, зазначив Яценюк, газопостачальні компанії виставили населенню завищені рахунки за спожитий газ без лічильника. Звідси, домогосподарствам доведеться викласти від 195 гривень до 1800 гривень.

Цього ж дня Кабмін видав дві постанови. Однією №203 скасував дію ряд офіцйних документів, пов’язаних із визначенням норм споживання природного газу населенням. Іншою №204 – затвердив норми споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників.

Зокрема, встановлюється 4,4 куб. м на людину в місяць, якщо встановлена плита газова за наявності централізованого газопостачання та 7,1 куб. м на людину в місяць у разі відсутності централізованого гарячого водопостачання та газового водонагрівача. А також 14 куб. м на людину в місяць при наявності плити газової та водонагрівача.

Разом з тим, в сюжеті “Поділля-Центр” начальник управління клієнтського сервісу ПАТ “Хмельницькгаз” Олександра Корбут заявила, що “Хмельницькгаз” і “Хмельницькгаззбут” зобов’язані донарахувати всьому населенню, у кого немає газових лічильників, і застосовувати старі норми”. Таким чином, 35 тисяч сімей Хмельниччини перетворилися на газових боржників.

Голова хмельницького адвокатського об’єднання “Гавриленко і партнери” Роман Гавриленко прокоментував НГП цю ситуацію.

“Правовідносини із постачання газу формально регулюються Прстановами НКРПЕУ і нормативно закріпленні у відповідних законах України. Тому питання встановлення ціни на газ є майже завжди спірним питанням при розгляді іх у судах. Однак незначні суми, як для судових спорів не спричиняють масовість таких позовів, оскільки громадяни бояться відключення від газопостачання та штрафів. Якщо керуватись Законом України “Про ринок природного газу, ЦК України та іншими документами, ціна встановлюється договором, а отже споживач має право не прийняти нову рекомендовану ціну на газ та укласти договір з іншим постачальником. Однак такі норми закону на практиці не можливо реалізувати через кругову поруку та монопольний стан Облгазів. Згідно п.30 Правил постачання газу, зазначено: у разі коли між споживачем і постачальником не досягнуто згоди про розмір оплати спір вирішується судом. А отже перспективи є. Заяви прем’єра з приводу завищення ціни на газ не може бути використано у суді як підстава не платити. Це є нагадування нам, що за свої права ми повинні боротись самі або ж вимагати цього від обраних нами депутатів”.