Експерт: на Хмельниччині є об’єднанні тергромади, які не в повній мірі відчувають ріст доходів

29 Березня 2016 12:55

децентралізаціяОдин із ідеологів реформи децентралізації в Україні, директор з науки і розвитку Інституту громадянського суспільства Анатолій Ткачук вважає, що окремі об’єднані територіальні громади Хмельниччини не в повній мірі відчувають ріст доходів від бюджетної децентралізації.

Про це він сказав в інтерв’ю виданню “Главком”.

“У Хмельницькій області є об’єднання громади в межах «старого» району. Тобто весь район – одна громада, там обрано районну раду і районну державну адміністрацію. У цих умовах районна рада немає жодної гривні на фінансування, але реально вона є і треба приймати рішення. Або ж інша ситуація у Полонському районі Хмельницької області. Об’єднана громада становить 90% від «старого» району. Кілька малих населених пунктів нікуди не ввійшли. В результаті в цих сільрадах неможливо збалансувати бюджетну маржу. Тому у першому кварталі там вже не буде грошей на фінансування”, – наголосив експерт.

За словами Ткачука, протягом останнього року в Україні створено 159 об’єднаних громад (на Хмельниччині – 24). Другий етап добровільного об єднання громад має стартувати після першого півріччя 2016 року, переконаний директор з науки і розвитку Інституту громадянського суспільства.