НА ХМЕЛЬНИЧЧИНІ ВРУЧИЛИ ОБЛАСНУ ПРЕМІЮ ІМЕНІ ШЕВЧЕНКА

31 Березня 2016 12:36

Шевченко кобзарУперше за багато років її отримали одразу двоє лауреатів. Це хмельницька художниця-вишивальниця Ніна Гончарук та колектив академічного обласного театру ляльок. Нагадаю, Шевченківською премією почали відзначати ще з 1994 року провідних діячів культури, літератури та мистецтва області за внесок у дослідження й популяризацію українського слова, розвиток образотворчого мистецтва та відродження національної культури народу, пов’язаних з життям і творчістю великого Кобзаря. 

Ці, на перший погляд намальовані, а насправді вишиті картини, – створені руками Ніни Гончарук. Вишиває мисткиня з раннього дитинства. Нині вона – заслужений майстер народної творчості й «золота голка України». Її вишивані пейзажі, натюрморти, портрети відомі не лише у Хмельницькому, а й за межами нашої країни.

У творчому доробку Ніни Іванівни понад 2 сотні картин. І майже половина з них – на Шевченківську тематику.

А це показ однієї з численних вистав у репертуарі академічного обласного театру ляльок. Її назва – «Тарас Григорович Шевченко. Спогад». І вона для колективу особлива. Це унікальне поєднання пісочної анімації, ляльки, гри молодих акторів, реквізиту, декорацій і слова Кобзаря. Як результат – у залі повна тиша та захоплення.

І, як то кажуть, нагорода знайшла свого героя. Багаторічна робота і Ніни Гончарук, і театру ляльок визнана і відзначена обласною Шевченківською премією.