Рейтинг доходів хмельницьких депутатів

18 Травня 2016 11:37
На думку Олега Черненка, чимало депутатів Хмельнциької міської ради не серйозно поставилися до декларування, оскільки за хибні дані, фактично, немає ніякої відповідальності

На думку Олега Черненка, чимало депутатів Хмельнциької міської ради не серйозно поставилися до декларування, оскільки за хибні дані, фактично, немає ніякої відповідальності. Фото: автора

Активісти руху «Чесно» проаналізували декларації депутатів Хмельницької міської ради. «Знайшли» таких, котрі взагалі торік нічого не заробили, але ж за щось таки жили…
Активісти руху «Чесно» проаналізували декларації депутатів Хмельницької міської ради. «Знайшли» таких, котрі взагалі торік нічого не заробили, але ж за щось таки жили…

«Не соромно заробити мільйони та задекларувати їх, а соромно заробляти і приховувати це», – вважає координатор руху «Чесно» в Хмельницькій області Олег Черненко. Сьогодні, 17 травня, він презентував дослідження громадських активістів, які проаналізували декларації усіх депутатів Хмельницької міської ради. Це стало можливим завдяки самим депутатам, які ж самі передбачили в регламенті обов’язково дублювати свої декларації до міської ради.

«Ми будемо лобіювати питання, щоб ці декларації були прикріплені до профілю кожного депутата на сайті міської ради, – каже Олег Черненко. – Вважаю, що мешканці міста повинні знати, як минулого року жили їхні депутати».

Активісти «Чесно», проаналізувавши декларації, сформували своєрідні рейтинги. Перший з них назвали «Пустіть переночувати». «Якщо депутат у декларації не вказав жодної житлової нерухомості, якою володіє він або члени його родини, то він не має, де жити, – пояснює принцип координатор «Чесно». – Намагався в таких депутатів взяти коментар, але… Єдиний, від кого отримав відповідь, – це Руслан Афійчук. Він живе в квартирі, яку подарував сину. Але чому він її не вказав у декларації, якщо син є членом родини?».

У «ТОП найбільших доходів» занесли не особистий дохід окремо взятого обранця, а усіх членів його родини. «Найбагатший в нас – Григорій Галкін, на другому місці – Андрій Кветко. Також у рейтингу Віталій Коліщак та Станіслав Мельник, родина якого заробила більше, ніж сам декларант», – каже Олег Черненко.

Цікавим виявилося й інше – «ТОП найбідніших». Виявилося, не всі змогли б прожити 2015 рік, якби отримували хоча б щомісяця те, що передбачено прожитковим мінімумом. Дякувати Богу, прожили і живуть. «Цікавим є те, що в цьому рейтингу присутній один із депутатів, якого пов’язують з різними забудовниками, – Олександр Скочеляс. Він у декларації вказав, що нічого взагалі не заробив, – дивується громадський активіст. – Його дохід дорівнював нулю. Відповіді від нього так і не отримали».

Із доходом нуль гривень, згідно декларації, прожила 2015 рік і Тетяна Прядун. Примітно, що пан Скочеляс, окрім того, що очолює обласну організацію ВО «Батьківщина» є приватним підприємцем. А Тетяна Прядун з фракції ВО «Свобода» – фізичною особою-підприємцем.

«Видно, що не всі депутати поставилися до декларування серйозно, – резюмує Олег Черненко. – Основна причина цього, як на мене, це відсутність покарання, тому й таке безвідповідальне ставлення багатьох депутатів до декларування свого майна та доходів. Якщо ж наступного року запрацює електронне декларування, то все може змінитися, адже тоді навіть буде передбачена кримінальна відповідальність за недостовірність даних».