Утопічний Хмельницький. Яким хочуть бачити обласний центр автори електронних петицій

3 Червня 2016 16:49

Зовсім нещодавно в Україні почали впроваджувати електронні петиції. Це досить простий та мирний спосіб для громади привернути увагу влади до проблем та ідей мешканців міста. У Хмельницькому електронні петиції діють з лютого цього року. За три місяці зареєстровано 94 петиції, а 19 з них вже мають реакцію місцевого самоврядування.

Однак яким би міг бути Хмельницький, якби влада почула громаду. Всі її різноманітні голоси. Ми спробували змалювати утопічний Хмельницький очима авторів електронних петицій.

У Хмельницькому ремонтують дороги та подвір’я за фінансової участі громади: кожен мешканець скидається на ремонт ділянки дороги біля свого будинку. Тепер містяни більш дбайливо ставляться до доріг, оскільки кожне десяте відро бітуму оплачене з їхньої кишені. В’їзд у місто ванатжівок вдень – заборонено, а вночі лише у певні години і за помірну плату, що поповнює бюджет. Міська влада перейняла досвід Вінниці і, не зважаючи на обмежене фінансування цієї галузі, за кілька років вдалось повністю відремонтувати всі головні вулиці.

Німецькі дорожники приїжджають в Україну, щоб перейняти досвід хмельницьких працівників автодору

Фото з сайту burnham-on-sea.com

Фото з сайту burnham-on-sea.com

Суттєвих змін зазнає і транспортна сфера. Тепер весь громадський транспорт та машини таксі пофарбовані у два кольори для кращої впізнаваності. Всі зупинки у місті мають однаковий вигляд, що попередньо узгодили з мешканцями на громадських слуханнях, а на кожній зупинці є електронне табло з графіком руху, також транспорт можна відстежувати по GPS. Хмельницький перейшов виключно на великогабаритний громадський транспорт.

В мікрорайоні Озерна завдяки комунально-приватному партнерству облаштовують новий пляж. Кошти на це місту вдалось знайти за підтримки бізнесу та підпрємців, а за роботу беруться ініціативні та небайдужі мешканці навколишніх будинків. Вони власними руками чистять дно ставка, косять траву, конструюють лавки.

Тепер це місце переманює до себе всіх відпочивальників з Південного Бугу.  Ставок на Озерній тепер неформально називають Озерною Рив’єрою. Також змушують скинутись на тротуари і забудовників, що зводять на пагорбах мікрорайону все більше багатоповерхівок. Від ТЦ Агора до ресторану Три ведмеді будують дорогу і тротуар, згідно з всіма ДБН.

Місто потопає у деревах і виходить на перше місце в Європі по кількості зелених насаджень. Створюють новіпаркові зони у всіх мікрорайонах міста, велосипедисти отримують розвинену велоінфраструктуру, скейтбордисти та роллери – сучасний скейтпарк. У 2020 році 60% хмельничан пересуваються по місту на велосипедах.

Амстердам змагається з Хмельницьким за звання велосипедної столиці світу.

Фото Олександра Шутяка

Фото Олександра Шутяка

Нарешті після довгих розмов та затверджень стратегічних планів розвитку Хмельницький стає найбільшенергоефективним містом України. Міська рада знаходить місце, де постійно дме вітер і за кошти інвесторів будує там вітрову електростанцію. Щорічно місто отримує 25-30% виробленої енергії безкоштовно.

Однак мер не зупиняється на досягнутому і світлофори обладнують сонячними батареями, вони виробляють більше енергії ніж споживають, а надлишок віддають в мережу. У місті з’являються пункти  для підзарядки мобільних телефонів у формі дерев, що роздають wifi, все це працює на сонячній енергії.

На набережній Південного Бугу встановили дерева, що роздають wifi та заряджаються від сонця

Фото з сайту thestar.com.my

Фото з сайту thestar.com.my

Щоб потрапити до обласного центру можна було з максимальним комфортом, відновлюють занедбаний аеропорт. Завдяки цьому тисячі туристів зі всього світу мають змогу зручно відвідувати рок-фестиваль.

Обласний центр стає визнаною світовою столицею легкої промисловості, часто його порівнюють з Парижем. Через це одну з вулиць перейменовуть на Француцький бульвар і встановлюють там мініатюрну копію Ейфелової вежі. На один з тижнів моди відома модельєрка Стелла МакКартні привозить свого батька Пола, який потім виступає на рок-фестивалі.

Всі гості міста, серед яких відомі спортсмени, політики та зірки фотографуються біля величезного напису I Love Khmelnitskij, та викладають фото в соцмережі.  Також місто приваблює туристів історичним центром, де не тільки заборонили нову забудову, а й розфарбували всі споруди яскравими фарбами.

Щоб побачити кольорове місто іноземці тепер їдуть не в Мехіко, а в Хмельницький.

Автор фото Duene Bender

Автор фото Duene Bender

 

Маючі вільні кошти у бюджеті, міська влада відновлює професійний футбол. Стадіон “Поділля” нарешті добудовують і на ньому відбуваються футбольні баталії всеукраїнського рівня.

У Хмельницькому стається економічне диво, місто процвітає. А все завдяки тому, що муніципалітет інвестує у своїх мешканців: проводить навчання з фінансової грамотності для населення, відкриває курси іноземних мов, пропагує підприємництво та створює спеціальні економічні зони без податків. Провідні експерти України допомагають хмельничанам викорінити “ген бідності”, пояснюючи як заробляти.

На додачу Хмельницький – перше місто у світі, що гарантує безумовний базовий дохід своїм мешканцям. Тепер хмельничани не мають працювати, щоб заробляти гроші на життя і витрачають свій час на автоспорт.

Підготувала Афіна Черкезова, НГП.