Хмельницьке сміттєзвалище – клондайк для заробітчан

9 Червня 2016 16:33

звалищеБез прописки, без вигод, але з роботою. Так у Хмельницькому живуть роми. Циганське містечко поблизу полігону твердих відходів існує вже близько 10 років. Його жителі не затримуються тут надовго. Заробляють кошти, сортуючи сміття, і повертаються додому – у Мукачево, або у Берегово, що  на Закарпатті. Занурилася у незвичну атмосферу циганського побуту і наша знімальна група. 

Цього містечка нема на жодній карті. Але для тутешніх мешканців це справжній клондайк. Тут вони можуть знайти прихисток і тимчасову роботу.

Закарпатські роми облюбували це місце ще років 10 тому. Живуть у саморобних хижках, сортують сміття на полігоні. Найкращі знахідки – речі з металу. Ілля з Мукачево намагався заробляти і в інших регіонах України.  Проте, саме на Хмельницькому сміттєзвалищі заробітки виявилися найкращими.

В імпровізованому  містечку біля звалища близько 40 халуп. Циганська спільнота поділена на 3 бригади. А от скільки саме ромів тут мешкає – не знає ніхто. Навіть самі цигани.

У Марії – 14 дітей. Старшому – 31, молодшому – всього п’ять. На життя жінка не скаржиться. Каже, на звалищі можна знайти і пристойний одяг, і простирадла, і багато інших корисних речей. Харчі купує у «Сільпо», їсти готує у буржуйці. У її хатинці є навіть телевізор.

Робочий день ромів починається десь о четвертій ранку – з приїздом перших сміттєвозів.

60-річний Микола із Берегово у містечку найстарший та найдосвідченіший. На Хмельницькому полігоні підробляє вже шість років поспіль. Роботою задоволений. Хоча й  ностальгує за минулим.

Зазвичай роми перебувають тут 2 тижні, а потім повертаються на Закарпаття. За півмісяця заробляють 2-3 тисячі гривень. Згодом знову приїздять у Хмельницький.

Два місяці тому, у квітні 2016, циганське містечко горіло. Про раптову пожежу роми, що живуть у халупах зараз, розповісти не можуть. Кажуть: на власні очі нічого не бачили, бо саме тоді були у себе вдома на Закарпатті. Надзвичайники  визначили: причина загоряння – порушення правил пожежної безпеки. Відтоді у Хмельницькому мізкують: що робити з табором?

Тим часом комунальники прогнозують: містечко існуватиме, допоки у Хмельницькому не з’явиться сміттєпереробний завод.